Australia consolidează securitatea după luarea de ostatici de la Sydney - VIDEO

Autorităţile australiene au promis miercuri transparenţă totală asupra motivelor pentru care autorul luării de ostatici din Sydney, cu un trecut violent şi extremism, nu se afla sub supraveghere, consolidând totodată măsurile de securitate în cel mai mare oraş din Australia.

117 afișări
Imaginea articolului Australia consolidează securitatea după luarea de ostatici de la Sydney - VIDEO

Australia consolidează securitatea după luarea de ostatici de la Sydney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luarea de ostatici de la cafeneau din Sydney s-a soldat marţi, după intervenţia unităţilor de elită ale poliţiei, cu moartea a două persoane şi a atacatorului, un australian de origine iraniană în vârstă de 50 de ani.

Man Haron Monis se afla în libertate pe cauţiune, după ce a fost inculpat pentru complicitate la uciderea fostei sale soţii. De asemenea, el făcea obiectul unor proceduri judiciare pentru zeci de agresiuni şi abuzuri sexuale.

Luna trecută, Man Haron Monis a publicat un mesaj pe site-ul său, în care jura credinţă "califului musulmanilor", putând fi vorba despre liderul organizaţiei Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria, Abu Bakr al-Baghdadi.

Cu toate acestea, el se afla în libertate, iar luni a luat ostatice 17 persoane la cafeneaua Lindt Chocolat din centrul oraşului Sydney, pe care le-a obligat să afişeze un steag negru pe care era scris în arabă crezul musulman.

În urma incidentului, numeroase întrebări au apărut în Australia în legătură cu motivele pentru care nimeni nu s-a interesat de comportamentul autorului acestui atac, despre care premierul Tony Abbot a afirmat că este "nebun".

El era bine cunoscut de poliţia din statul New South Wales şi de poliţia federală, precum şi de serviciul intern de informaţii ASTO, dar nu se afla pe lista persoanelor supravegheate de serviciul antiterorist.

"Există întrebări la care oficialii vor trebui să răspundă, întrucât autorul atacului s-a aflat în atenţia agenţiilor de securitate", a declarat premierul Abbot, pentru postul de radio ABC.

"Dorim să aflăm de ce nu a fost supravegheat, ţinând cont de trecutul său marcat de violenţe, instabilitate psihică şi interesul pentru extremism", a adăugat el.

Un raport asupra evenimentelor care au precedat luarea de ostatici, asupra motivelor pentru care Monis nu era supravegheat şi deţinea o armă va fi făcut public, a declarat premierul australian, care a promis transparenţă totală în acest caz.

"Sistemul nu a abordat corect situaţia acestei persoane şi va trebui să tragem învăţămintele din tot ceea ce s-a întâmplat", a mai afirmat premierul australian. "Opinia publică mi se poate adresa cu întrebări atât mie, cât şi miniştrilor. Am vedere să fac public raportul asupra evenimentelor, iar acesta să fie accesibil tuturor", a subliniat premierul Tony Abbott.

Între timp, cartierul Martin Place, din centrul oraşului, nu mai este blocat de forţe de ordine, ca în timpul luării de ostatici. Cu toate acestea, nivelul de securitate a fost consolidat la Sydney, unde sute de poliţişti se află în misiune pe străzile din oraş.

Comandantul Michael Fuller, care conduce operaţiunea, a explicat că este vorba despre asigurarea opiniei publice. "Este o operaţiune care vizează prezenţa poliţiştilor în locurile publice, la evenimente sportive şi în orice loc public considerat de interes de poliţie", în apropierea petrecerilor pentru sfârşitul anului, a afirmat el.

Oficialul australian a asigurat însă că nu există informaţii cu privire la riscul producerii unui incident similar. "Am văzut teama din privirile oamenilor", iar "singura modalitate prin care cetăţenii se vor simţi în siguranţă este o prezenţă consolidată a poziţiei", a subliniat el.

Incidente prezentând caracteristici de "ură rasială" au fost înregistrate, în pofida condamnării luării de ostatici, de către peste 40 de organizaţii musulmene, chiar înainte de încheierea acţiunii, a adăugat ofiţerul.

El a asigurat însă că este vorba despre cazuri izolate, minore, în comparaţie cu solidaritatea faţă de comunitatea musulmană manifestată în cadrul societăţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici