Autoritatea Palestiniană cere ţărilor arabe să boicoteze statele care mută ambasadele în Ierusalim

Autoritatea Palestiniană va cere oficial unor state arabe să boicoteze politic şi economic ţările care îşi transferă ambasadele din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţă ministrul palestinian de Externe, Riyad Al-Malki.

1735 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Palestiniană cere ţărilor arabe să boicoteze statele care mută ambasadele în Ierusalim

Autoritatea Palestiniană cere ţărilor arabe să boicoteze statele care mută ambasadele în Ierusalim

Riyad Al-Malki a declarat joi că le va cere reprezentanţilor ţărilor arabe care vor participa la reuniunea programată pe 6 ianuarie în Iordania să aplice rezoluţiile Summitului de la Amman din 1980, care includ boicotarea politică şi economică a statelor ce îşi mută ambasadele din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, informează site-ul de ştiri palestinian PNN.ps.

Miniştrii de Externe din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Iordania, precum şi reprezentantul Autorităţii Palestiniene se vor întâlni pe 6 ianuarie pentru a analiza decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Riyad Al-Malki a declarat pentru postul de radio Vocea Palestinei că Guatemala este deja vizată de boicotul statelor arabe.

Autoritatea Palestiniană condamnă vehement declaraţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim, oficiali palestinieni argumentând că este vorba de încălcarea rezoluţiilor ONU, iar reprezentantul României a fost convocat pentru explicaţii.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe reprezentantul României, după anunţul privind analizarea cu seriozitate a posibilităţii mutării Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor din România, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atenţia că o astfel de hotărâre ar încălca reglementările internaţionale, inclusiv rezoluţii ONU, în special Rezoluţia 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrând în contradicţie şi cu poziţia Uniunii Europene privind statutul oraşului Ierusalim.

Liviu Dragnea a declarat vineri că România ar trebui să se gândească serios să mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocând "chestiuni practice", legate de faptul că instituţiile centrale ale Israelului se află la Ierusalim. "Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios", a spus Dragnea, solicitat să comenteze faptul că preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului. Întrebat de ce ar trebui să se întâmple acest lucru, Dragnea a răspuns: "Sunt şi chestiuni practice. Toate instituţiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim şi ambasadorii şi personalul Ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca Ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici