Autorităţile americane au dejucat planul unei celule al-Qaida

O presupusă celulă a reţelei al-Qaida, prima descoperită în Statele Unite după 11 septembrie, a alertat echipele FBI marţi, autorităţile declarând că au contracarat planurile de a desfăşura un atac terorist de amploare, relatează New York Daily News.

15 afișări
Imaginea articolului Autorităţile americane au dejucat planul unei celule al-Qaida

Osama ben Laden, liderul reţelei al-Qaida (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse citate de New York Daily News, zeci de agenţi FBI au luat cu asalt oraşul Denver în încercarea de a-l încolţi pe Najibullah Zazi, unul din cei cinci suspecţi urmăriţi pentru legăturile cu gruparea teroristă a lui Osama ben Laden, care a organizat atacurile de la World Trade Center.

O serie de raiduri efectuate luni la apartamente din Queens a fost determinată de investigaţiile din Denver, deplasările suspectului la New York şi pregătirea Adunării Generale a ONU.

"FBI este foarte îngrozit de aceştia (...). Nu este doar o acţiune de verificare a informaţiilor. Este un caz real", a declarat un fost oficial în lupta împotriva terorismului.

Zazi - cunoscut la o moschee din Queens drept "Naji" - a călătorit recent în Pakistan, unde se ascund liderii reţelei al-Qaida, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

El a transportat în maşina sa de la Denver către Queens documente şi materiale despre bombe şi fabricarea acestora, potrivit surselor.

Steagurile roşii au fost ridicate săptămâna trecută indicând un atac iminent, iar autorităţile l-au oprit pe Zazi pe podul George Washington, înainte de a intra în New York şi ulterior au verificat şi maşina pe care acesta o închiriase.

El a declarat că venea la New York pentru a-şi reînnoi autorizaţia pentru comerţul cu cafea.

Autorităţile din New York au reţinut în timpul raidurilor de luni mai multe persoane suspectate că ar dispune de componente pentru fabricarea unor dispozitive explozibile, dar ulterior acestea au fost eliberate.

Potrivit comisarului de poliţie Raymond Kelly, au fost ridicate mai multe materiale care au fost trimise unor laboratoare spre a fi analizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici