Autorităţile spaniole au trimis mai mulţi poliţişti în Catalonia, pentru a bloca referendumul

Ministerul spaniol de Interne a anunţat, vineri, că a trimis mai mulţi poliţişti în regiunea Catalonia, pentru a menţine ordinea şi pentru a se asigura că referendumul de independenţă nu va fi organizat, relatează site-ul agenţiei Reuters.

994 afișări
Imaginea articolului Autorităţile spaniole au trimis mai mulţi poliţişti în Catalonia, pentru a bloca referendumul

Autorităţile spaniole au trimis mai mulţi poliţişti în Catalonia, pentru a bloca referendumul

Regiunea Catalonia, care intenţionează să organizeze un referendum la 1 octombrie, are propriile forţe de poliţie, "Mossos d‘Esquadra", dar poliţia spaniolă de stat are mai multe sedii în regiune şi colaborează cu celelalte unităţi.

Ministerul de Interne nu a precizat numărul efectivelor de poliţie detaşate în Catalonia, dar presa spaniolă scrie că este vorba de 3.000-4.000 de persoane. La acestea se adaugă cei 5.000 de poliţişti care sunt staţionaţi în mod normal în regiune şi aproximativ 17.000 de forţe Mossos.

"Ei vor fi însărcinaţi cu supravegherea spaţiului public şi cu menţinerea ordinii şi vor acţiona în cazul în care referendumul ilegal va avea loc", a precizat ministerul de Interne, prin intermediul unui comunicat.

Totodată, poliţiştii din Catalonia nu vor putea să-şi ia concediu în perioada 20 septembrie-5 octombrie.

Miercuri, poliţia spaniolă a confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot pe care autorităţile regionale din Catalonia intenţionau să le utilizeze pentru referendumul de independenţă din 1 octombrie, împreună cu afişe şi documente pentru secţiile de votare.

În acelaşi timp, au fost reţinute 12 persoane în urma unor percheziţii efectuate la birourile guvernului regional al Cataloniei. Acţiunea a vizat departamentele de economie şi afaceri externe, acuzate că desfăşoară acţiuni ilegale. Anterior a fost reţinut şi Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreşedintelui catalan Oriol Junqueras.

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat că Spania dă dovadă de "atitudine totalitară" şi a impus "o stare de urgenţă de facto asupra guvernului Cataloniei, prin faptul că a intervenit în forţă şi nedemocratic", dar a anunţat că va continua demersurile pentru referendumul de independenţă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici