Avertizare fermă din partea SUA: Hegemonia militanţilor cu legături cu al-Qaida în nordul Siriei ar putea avea consecinţe grave

Statele Unite avertizează că intensificarea dominaţiei în nord-vestul Siriei a militanţilor care au legături cu o grupare afiliată în trecut la reţeaua teroristă al-Qaida ar putea avea consecinţe grave şi ar face dificilă sarcina de a convinge Rusia să nu reia campania de bombardament în regiune.

455 afișări
Imaginea articolului Avertizare fermă din partea SUA: Hegemonia militanţilor cu legături cu al-Qaida în nordul Siriei ar putea avea consecinţe grave

Avertizare fermă din partea SUA: Hegemonia militanţilor cu legături cu al-Qaida în nordul Siriei ar putea avea consecinţe grave (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Michael Ratney, un oficial din cadrul Departamentului de Stat care coordonează politica SUA în ceea ce priveşte Siria, a comunicat că ofensiva recentă a Hayat Tahrir al Sham, o grupare militantă din care face parte şi Frontul Nusra, anterior afiliată la reţeaua teroristă al-Qaida, a dus la consolidarea dominaţiei acesteia şi a pune "viitorul nordului Siriei în pericol".

"În cazul hegemoniei Frontului Nusra în Idlib ar fi dificil pentru Statele Unite să convingă actorii internaţionali să nu ia măsurile militare necesare", a adăugat Ratney, care s-a ocupat de discuţiile secrete între Washington şi Moscova pe tema armistiţiului din sud-vestul Siriei anunţat în luna iulie de preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Idlib, singura provincie siriană aflată sub controlul rebelilor, în special islamişti, a fost o ţintă majoră a raidurilor aeriene efectuate de aviaţia rus şi cea a regimului preşedintelui Bashar al Assad, informează agenţia de ştiri Reuters. Campania de bombardament a provocat sute de victime, inclusiv mulţi civili.

"Toată lumea ar trebui să ştie că Jolani şi banda lui sunt responsabili pentru gravele consecinţe pe care provincia Idlib le va suporta", a completat oficialul american, făcând referire la Abu Mohammad al Jolani, fostul şef al Frontului Nusra şi actualmente liderul efectiv al Hayat Tahrir al Sham.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici