Barack Obama avertizează faţă de CONSECINŢELE blocării statului federal asupra americanilor

Preşedintele Barack Obama a avertizat luni faţă de consecinţele unei blocări a statului federal pentru americani şi a declarat că nu va ceda cererii de "recompensă" făcută, conform acestuia, de către republicanii din Congres

1555 afișări
Imaginea articolului Barack Obama avertizează faţă de CONSECINŢELE blocării statului federal asupra americanilor

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Obama avertizează faţă de consecinţele blocării statului federal

În cadrul unei intervenţii în sala de presă de la Casa Albă, Obama a subliniat că "timpul presează" către obţinerea unui acord cu mai puţin de şapte ore înainte de sfârşitul anului bugetar, însă a explicat că reforma sa privind asigurările de sănătate, vizată de adversarii săi, va fi aplicată începând de marţi, indiferent de ce va fi.

O blocare parţială a statului federal, care se va produce marţi la miezul nopţii (07:00, ora României) fără un acord de ultim moment, "va avea consecinţe economice foarte reale pentru oameni în viaţa lor de zi cu zi, în mod imediat", a explicat Obama, după ce i-a menţionat pe cei "peste două milioane de angajaţi civili" şi "1,4 milioane de militari activi".

"Sute de mii dintre aceşti funcţionari care rămân la postul lor o fac fără a fi plătiţi, iar alte sute de mii vor intra imediat în concediu fără plată", a amintit el. Iar acest blocaj "va cuprinde economia noastră într-un moment în care redemarează", conform acestuia.

Senatul dominat de aliaţii democraţi ai lui Obama şi Camera Reprezentanţilor, unde adversarii săi republicani sunt majoritari, nu au ajuns la un acord privind legea bugetară. Republicanii din Camera Reprezentanţilor caută să elimine finanţarea pentru reforma asigurării de sănătate din text, ceea ce atât Senatul cât şi preşedintele refuză.

"O parte a unei formaţiuni din cadrul unei camere a Congresului nu va obţine blocarea operaţiunilor statului pentru a disputa rezultatele alegerilor", a afirmat Obama, reales în noiembrie 2012 în urma unei campanii în care adversarul său republican a promis să abroge reforma asigurării de sănătate promulată în 2010.

Aplicarea acesteia va atinge marţi o etapă crucială cu posibilitatea pentru peste 30 de milioane de americani fără asigurare de sănătate să se înscrie pe "piaţă" la nivelul fiecărui stat pentru a beneficia de acest serviciu.

"Timpul presează. Speranţa mea este ca în ultimul moment, din nou, Congresul, în special Camera Reprezentanţilor, să aleagă corect", a adăugat acesta.

"Să fie clar (...) reforma asigurărilor de sănătate va continua să fie aplicată, indiferent ce decide Congresul" şi chiar în cazul blocării serviciilor guvernamentale, a prevenit el.

Afirmând că "americanii ne-au pus aici să guvernăm", acesta i-a avertizat pe aleşii republicani "nu veţi obţine nicio recompensă sub pretextul că vă faceţi treaba".

Barack Obama susţine că nu este "resemnat" cu blocarea statului federal

În faţa jurnaliştilor din Biroul Oval, cu mai puţin de 12 ore înainte de sfârşitul anului bugetar, Obama a anunţat că se va întâlni luni şi marţi cu responsabilii Congresului însă nu va negocia sub ameninţarea unei închideri a serviciilor guvernamentale sau a neplăţii datoriei suverane a Statelor Unite.

"Am spus deja, Congresul are două responsabilităţi: votarea unui buget, plata facturilor. Nu sunt doar deschis la negocieri pentru a obţine un buget pe termen lung, chiar doresc să port aceste negocieri", a continuat Obama, care a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit cu premierul israelian Benjanim Netanyahu la Casa Albă.

"Singurul mod de a face aceasta este ca toată lumea să se aşeze la masă cu bună credinţă, fără a ameninţa că sunt atacate drepturile femeilor, veteranilor sau copiilor cu o închidere a serviciilor federale, şi desigur nu putem purta negocieri sub ameninţarea unei neplăţi a datoriei, care ar fi o premieră în istoria Statelor Unite", a adăugat el.

Efectivele administraţiei ar putea fi reduse la minimul necesar până la o dată nedeterminată începând cu marţi dimineaţă dacă membrii Congresului nu vor vota până la miezul nopţii (07:00, ora României) o lege privind un buget temporar.

Absenţa discuţiilor directe între cele două tabere sporeşte posibilitatea primei blocări a statului federal din ianuarie 1996, culminare a aproape trei ani de confruntări permanente între democraţi şi republicani cu privire la buget.

Peste 800.000 de angajaţi consideraţi neesenţiali ar putea fi trimişi în concediu fără plată, fără garanţia unei plăţi retroactive, apreciat sâmbătă de Barack Obama ca fiind un act pur de "automutilare".

Aleşii trebuie printre altele să discute cu privire la un plafon al datoriei publice, care trebuie neapărat ridicat până la 17 octombrie pentru a evita o eventuală neplată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici