Barack Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară - VIDEO

Barack Obama a asigurat că "Iranul nu va avea arma nucleară" cât timp el va fi preşedinte, luni în cadrul celei de-a treia dezbateri cu republicanul Mitt Romney care a promis la rândul său să sporească sancţiunile la adresa Teheranului.

180 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară - VIDEO

Barack Obama: Cât timp eu voi fi preşedinte, Iranul nu va avea arma nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negând orice acord cu Iranul pentru a începe negocieri bilaterale cu privire la programul nuclear al Teheranului, Barack Obama a amintit că obiectivul este să împiedice Iranul să obţină bomba atomică prin intermediul "sancţiunilor paralizante" care, conform acestuia, "funcţionează".

Publicaţia New York Times a transmis duminică că Washington şi Teheran se vor angaja în discuţii bilaterale după alegerile de la 6 noiembrie, însă informaţia a fost imediat dezminţită de Casa Albă şi de liderul diplomaţiei iraniene.

O dată cu scăderea producţiei de petrol şi prăbuşirea cursului monedei sale: "economia (iraniană) este în ruină", conform lui Obama.

"Motivul pentru care am provocat aceste evenimente este că un Iran nuclear este o ameninţare pentru securitatea noastră naţională şi o ameninţare pentru cea a Israelului. Nu putem permite existenţa unei curse a înarmării nucleare în cea mai instabilă regiune a lumii", a justificat acesta.

Dacă în pofida sancţiunilor, Teheranul nu va renunţa la programul său nuclear controversat, preşedintele american a amintit că "toate opţiunile (sunt) valabile".

"Dezacordul meu cu guvernatorul Romney este că, în decursul acestei campanii, el a spus deseori că ar trebui să luăm în considerare o acţiune militară preventivă. Cred că aceasta ar fi o greşeală", a afirmat el.

Candidatul republican a susţinut la rândul său sporirea sancţiunilor şi măsuri de izolare a Iranului pe plan diplomatic.

"Mă voi asigura că diplomaţii lor vor fi trataţi în lume ca paria ce sunt, în acelaşi fel în care i-am tratat pe diplomaţii sud-africani în perioada apartheid", a promis Romney.

Vorbind despre o acţiune militară împotriva Iranului, republicanul a susţinut că este vorba de o opţiune "pe care trebuie să o considerăm ca ultima măsură dacă toate celelalte căi au fost încercate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici