Barack Obama cere din nou regimului egiptean să dea dovadă de reţinere

Preşedintele american, Barack Obama, a convocat sâmbătă o reuniune a Consiliului de securitate naţională pentru a discuta situaţia din Egipt şi a cerut din nou regimului de la Cairo să aplice reforme şi să dea dovadă de "reţinere".

33 afișări
Imaginea articolului Barack Obama cere din nou regimului egiptean să dea dovadă de reţinere

Barack Obama cere din nou regimului egiptean să dea dovadă de reţinere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La reuniunea care a durat circa o oră au mai participat vicepreşedintele Joe Biden, consilierul pentru Securitate naţională al Casei Albe, Tom Donilon, şi alţi înalţi oficiali cu atribuţii în domeniul securităţii şi al afacerilor externe.

"Preşedintele a fost informat în legătură cu ultimele evoluţii ale situaţiei din Egipt", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Obama şi-a reiterat "opoziţia faţă de violenţe" şi apelul "la reţinere, la susţinerea drepturilor universale şi a unor măsuri concrete care să determine progresul reformelor politice în Egipt", potrivit comunicatului citat.

Casa Albă nu a reacţionat oficial la decizia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, de a-l numi pe directorul serviciilor de informaţii în funcţia de vicepreşedinte şi de a nominaliza un nou prim-ministru.

În timpul reuniunii Consiliului de securitate, circa 100 de persoane au manifestat în faţa Casei Albe, scandând "Mubarak trebuie să plece".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a reafirmat poziţia Statelor Unite, care încearcă să convingă regimul de la Cairo să aplice reforme şi să evite vărsarea de sânge. "Cu manifestanţii aflaţi încă pe străzi, suntem îngrijoraţi de riscul de producere a unor violenţe şi cerem tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere", a afirmat el, într-o postare pe site-ul de microblogging Twitter.

Crowley a apreciat că Mubarak nu poate remania guvernul şi rămâne, în acelaşi timp, inflexibil. "Promisiunile de reformă ale preşedintelui Mubarak trebuie urmate de efecte", a spus el.

Statele Unite au sugerat deja că ar putea reanaliza şi ajutorul financiar acordat Egiptului. "Reanalizăm asistenţa destinată Egiptului, în funcţie de evenimentele care vor avea loc în următoarele zile, a avertizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Armata egipteană, prezentă pe străzile marilor oraşe din ţară, beneficiază de asistenţă financiară americană în valoare de 1,3 miliarde de dolari anual.

Zeci de mii de egipteni protestează de cinci zile, confruntările cu forţele de ordine soldându-se cu moartea a peste 100 de persoane şi rănirea altor cel puţin 2.500.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici