Barack Obama vrea să îşi revanşa în faţa lui Mitt Romney în a doua dezbatere televizată

Barack Obama şi Mitt Romney se întâlnesc din nou, marţi, pentru o a doua dezbatere, în cadrul căreia preşedintele în exerciţiu va încerca să şteargă amintirea prestaţiei sale anterioare, în timp ce candidatul republican se va strădui să îşi menţină elanul, cu trei săptămâni înaintea alegerilor.

125 afișări
Imaginea articolului Barack Obama vrea să îşi revanşa în faţa lui Mitt Romney în a doua dezbatere televizată

Barack Obama vrea să îşi revanşa în faţa lui Mitt Romney în a doua dezbatere televizată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, miza acestei întâlniri este cu atât mai importantă cu cât cea din 3 octombrie de la Denver (Colorado, vest) a părut să relanseze campania lui Romney. Potrivit unui sondaj ABC News/Washington Post publicat luni, republicanul şi preşedintele în exerciţiu rămân cot la cot în cursa pentru Casa Albă.

Potrivit acestei anchete, Barack Obama rămâne pe primul loc la nivel naţional cu 49 la sută din intenţiile de vot, faţă de 46 la sută adversaul său, dar acest avans de 3 puncte este mai mic decât marja de eroare a sondajului (3,5 puncte). Democratul este, de asemenea, pe primul loc în nouă state cheie în scrutinul din 6 noiembrie.

În aşteptarea dezbaterii de marţi, prevăzute la ora 21.00 (miercuri, 04.00 ora României), la universitatea Hofstra din Hempstead, la 40 de kilometri est de New York, cei doi candidaţi au renunţat pentru moment la campanie, pentru a se pregăti.

Barack Obama s-a izolat alături de consilierii săi într-un complex hotelier din Williamsburg în Virginia (est), la 250 de kilometri sud de Washington, pentru a pregăti dezbaterea, în timp ce Mitt Romney se află încă de sâmbătă seara în reşedinţa sa din Belmont, în Massachusetts (nord-est).

Colaboratorii lui Barack Obama au jurat că acesta se va strădui să şteargă amintirea prestaţiei sale de la ultima dezbatere, dominată de un Mitt Romney ofensiv şi urmărită de 67 de milioane de telespectatori.

Prins pe picior greşit de virajul către centru al adversarului său, Obama l-a acuzat pe acesta că vrea să ascundă un program ultraconservator. "Guvernatorul Romney se comportă de parcă nu aţi fi fost atenţi în ultimul an şi jumătate. El va spune tot ce este necesar pentru a încerca să câştige", a afirmat el joi.

În aceeaşi zi, vicepreşedintele său, Joe Biden, a dat dovadă de combativitate în timpul dezbaterii cu coechipierul lui Mitt Romney, Paul Ryan, dar prestaţia sa riscă să conteze prea puţin în opţiunea alegătorilor. În schimb, ea le-a oferit un unghi de atac republicanilor.

Joe Biden a afirmat că administraţia americană nu era la curent cu cererile de întărire a securităţii în Libia, înainte de asaltul soldat cu moartea ambasadorului său, în urmă cu o lună, la Benghazi, în timp ce oficialii din cadrul Departamentului de Stat au asigurat contrariul, cu o zi înainte.

Mitt Romney, în care alegătorii americani au mai puţină încredere decât în preşedintele Obama în probleme de politică externă, l-a acuzat pe Joe Biden că "persistă în a nu vedea" cum stau lucrurile şi i-a cerut răspunsuri clare. Democraţii le-au reproşat adversarilor lor că vor să utilizeze acest caz în scopuri politice.

Politica externă şi problemele interne vor fi toate abordate marţi la Hofstra unde, spre deosebire de prima dezbatere prezidenţială şi de ultima, prevăzută pentru 22 octombrie în Florida, membrii publicului vor fi invitaţi să pună întrebări candidaţilor. Evenimentul va fi moderat de o jurnalistă experimentată a CNN, Candy Crowley.

De la dezbaterea din Denver, Romney a cunoscut o creştere în sondaje. Dar alegerile au loc stat cu stat şi conferă o importanţă disproporţională unor teritorii în care cursa este strânsă, iar Romney este în continuare pe locul al doilea în Ohio (nord), regiune care s-ar putea dovedi decisivă în seara de 6 noiembrie.

Mitt Romney, care a fost în campanie în Ohio săptămâna trecută, l-a trimis acolo luni pe Ryan, în timp ce Prima Doamnă Michelle Obama va face campanie în acest stat pentru soţul ei în aceeaşi zi.

La rândul său, Barack Obama va merge în Ohio miercuri, iar predecesorul său democrat Bill Clinton va participa joi la o reuniue electorală în favoarea sa organizată în acest stat, alături de cântăreţul Bruce Springsteen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici