Bilanţul gripei aviare H7N9 în China a ajuns la 21 de persoane contaminate şi şase decese

Trei noi cazuri de gripă aviară H7N9 au fost semnalate duminică în estul Chinei, ridicând la 21 de persoane contaminate şi şase morţi bilanţul acestui episod epidemic.

175 afișări
Imaginea articolului Bilanţul gripei aviare H7N9 în China a ajuns la 21 de persoane contaminate şi şase decese

Bilanţul gripei aviare H7N9 în China a ajuns la 21 de persoane contaminate şi şase decese

Autorităţile din Shanghai, unde au fost semnalate două din cele trei cazuri noi, au interzis cursele de porumbei voiajori şi vânzarea unor păsări de agrement.

Cea de-a treia persoană infectată este un bărbat în vârstă de 55 de ani care lucra la o crescătorie de pui din provincia Anhui, a anunţat agenţia de presă oficială China Nouă.

Ministerul chinez al Educaţiei a îndemnat instituţiile şcolare să "protejeze sănătatea" elevilor, informându-le cu privire la importanţa spălării pe mâini şi asigurării igienei în cantine.

Televiziunea chineză a arătat imagini cu operaţiuni de dezinfectare a sălilor clase din Shanghai.

Zece din cele 18 persoane contaminate au fost declarate la Shanghai, dintre care patru au decedat. Două cazuri noi au fost anunţate sâmbătă, după care altele doi duminică.

După ce s-a ordonat sacrificarea a zeci de mii păsări şi închiderea pieţelor în care acestea erau vândute, virusul H7N9 a fost găsit la porumbei, iar autorităţile au anunţat pe site-ul de Internet al oraşului interzicerea curselor de porumbei călători şi izolarea a două milioane dintre ei.

Vânzarea unor păsări sălbatice ca păsări de agrement a fost de asemenea interzisă, iar spaţiile pentru păsări de la grădina zoologică din oraş au fost închise, potrivit cotidianului Shanghai Daily.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a exclus, miercuri, riscul unei pandemii în absenţa transmiterii virusului H7N9 de la om la om, contrar virusului gripei aviare H5N1.

Într-un editorial publicat duminică, Global Times, care reflectă în general punctul de vedere al Beijingului, a criticat agricultura "intensivă", care, în opinia sa, măreşte riscul de pandemii şi al transmiterii virusului de la animal la om.

"În regiunile de coastă din sudul şi estul Chinei, agricultura, în special creşterea, a devenit mai intensivă şi populaţia, de asemenea, mai numeroasă", potrivit ediţiei în engleză a publicaţiei.

Nankin, capitala provinciei Jiangsu, a anunţat sâmbătă închiderea tuturor pieţelor de păsări şi suspendarea provizorie a comerţului cu păsări crescute pe teritoriul municipalităţii de aproximativ opt milioane de locuitori.

Cinci persoane care au contractat virusul H7N9 sunt spitalizate în prezent la Nankin.

La Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, unde s-au înregistrat două din cele şase decese, autorităţile au ordonat măsuri similare.

Taiwanul a declarat două cazuri suspecte de H7N9 după întoarcerea unor călători bolnavi din China. Autorităţile sunt în aşteptarea rezultatelor definitive ale analizelor, a precizat Centrul taiwanez pentru control epidemiologic.

Gripa aviară cea mai comună, numită H5N1, s-a soldat cu peste 360 de morţi pe plan mondial în perioada 2003-12 martie 2013, conform OMS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici