Blocul „Victorie” condus de Ilan Șor anunță participarea la alegerile parlamentare din Republica Moldova: „Visul nostru – unirea cu Rusia”
Ilan Șor, un oligarh pro-Kremlin aflat în exil, a înființat blocul politic „Victorie” în august 2024. Blocul include propriul său partid, Partidul Șor, care este interzis în Republica Moldova.
Blocul „Victorie” va depune în zilele următoare documentele necesare pentru înregistrarea participării la scrutinul din septembrie, a spus Șor.
„Obiectivul nostru principal în aceste alegeri este să răsturnăm regimul fascist și să organizăm alegeri democratice anticipate în următoarele șase luni”, a declarat Șor.
Ilan Șor a fost condamnat definitiv în aprilie 2023 la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul cunoscut drept „Frauda bancară” sau „furtul miliardului”, una dintre cele mai mari scheme de corupție din istoria Republicii Moldova. Acesta a fugit din țară și locuiește în Rusia.
Ilan Șor a anunțat că bașcana regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, care riscă 9 ani de închisoare, va fi prima pe lista Blocului „Victorie”, scrie Ziarul de Gardă.
Evghenia Guțul, este vizată într-un dosar penal complex privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. În paralel, Guțul este anchetată într-un alt dosar, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale care a dus-o în funcția de bașcană.
Alegeri cruciale pentru viitorul Republicii Moldova
Politicienii prezenți la congresul de la Moscova au declarat că visează la o „unire cu Federația Rusă”.
Alegerile din septembrie sunt de o importanță majoră pentru Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a declarat pe 4 iulie că parcursul european al Chișinăului depinde de rezultatul acestui scrutin.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis tot pe 4 iulie că Uniunea Europeană va ajuta Moldova să se apere împotriva amenințărilor hibride pe măsură ce se apropie alegerile.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, a primit statutul de țară candidată în iunie 2022, a deschis oficial negocierile de aderare în iunie 2024 și se află în prezent în procesul de evaluare a legislației naționale.