Boris Johnson este „preocupat" de cele mai grave violenţe produse în Irlanda de Nord în ultimii ani

  • Boris Johnson se declară „profund preocupat" de cele mai grave violenţe produse în Irlanda de Nord în ultimii ani
  • Un autobuz a fost incendiat în Belfast, iar numeroşi agenţi de poliţie au fost atacaţi
  • Un ministru nord-irlandez îi atribuie lui Boris Johnson responsabilitatea pentru apariţia restricţiilor vamale din cauza Brexit
829 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson este „preocupat" de cele mai grave violenţe produse în Irlanda de Nord în ultimii ani

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a declarat "profund preocupat", joi, de violenţele produse în Irlanda de Nord, considerate de autorităţi cele mai grave din ultimii ani, în contextul nemulţumirilor profunde faţă de restricţiile impuse prin Acordul Brexit.

Un autobuz a fost incendiat în centrul oraşului Belfast, iar opt agenţi de poliţie au fost răniţi în cursul nopţii de miercuri spre joi, conform BBC.

"Sunt profund preocupat de scenele de violenţă din Irlanda de Nord, mai ales de atacurile asupra agenţilor de poliţie, asupra unui şofer de autobuz şi a unui jurnalist. Disensiunile se rezolvă prin dialog, nu prin violenţe şi infracţionalitate", a afirmat Boris Johnson, prin Twitter.

"Acestea nu sunt proteste, sunt acte de vandalism şi tentative de omor. Aceste acţiuni nu reprezintă unionismul sau loialismul. Sunt o ruşine pentru Irlanda de Nord şi distrag atenţia de la încălcarea legii de către Sinn Fein", a comentat, la rândul său, premierul nord-irlandez, Arlene Foster.

Însă ministrul nord-irlandez al Justiţiei, Naomi Long, i-a atribuit lui Boris Johnson responsabilitatea pentru introducerea controalelor vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Boris Johnson "a promis acces neîngrădit, ceea ce nu este cazul. Au negat existenţa oricărei frontiere, în timp ce erau ridicate frontiere", a afirmat Naomi Long, conform postului BBC Radio 4 şi cotidianului Le Monde.

Poliţia consideră că violenţele sunt cele mai grave produse în Irlanda de Nord în ultimii ani. Cel puţin 50 de agenţi de poliţie au fost răniţi în urma atacurilor produse în ultima săptămână în provincia britanică Irlanda de Nord, iar zece militanţi implicaţi în violenţe au fost arestaţi preventiv.

Agenţi de poliţie din provincia britanică Irlanda de Nord au fost atacaţi, în ultima săptămână, în contextul amplificării tensiunilor din cauza prevederilor Acordului Brexit, care a generat controale la limita administrativă cu restul Marii Britanii.

Violenţele s-au înregistrat în comunităţile prounioniste Newtownabbey şi Carrickfergus, situate în comitatul Antrim, dar şi în zona Newtownabbey, la periferia oraşului Belfast, şi în Derry/Londonderry.

Tensiunile s-au amplificat în Irlanda de Nord din cauza controalelor vamale impuse la limita administrativă cu restul Marii Britanii în virtutea unui protocol al Acordului Brexit. Starea de nemulţumire s-a accentuat în contextul în care autorităţile au decis să nu pună sub acuzare zeci de politicieni din cadrul partidului prorepublican Sinn Fein care au participat la o înmormântare în pofida restricţiilor antiepidemice. Partidele unioniste cer demisia directorului Poliţiei din Irlanda de Nord, Simon Byrne, argumentând că a pierdut încrederea comunităţilor.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici