Bradley Manning avea date de contact ale lui Julian Assange pe calculatorul său

Bradley Manning avea date de contact ale lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pe calculatorul său, au afirmat luni anchetatorii, în cadrul audierii menite să stabilească dacă soldatul american, acuzat că a furnizat informaţii site-ului, trebuie să fie judecat de Curtea Marţială.

158 afișări
Imaginea articolului Bradley Manning avea date de contact ale lui Julian Assange pe calculatorul său

Bradley Manning avea date de contact ale lui Julian Assange pe calculatorul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mark Johnson, un subcontractant care lucrează pentru unitatea armatei americane responsabile cu anchetarea criminalităţii informatice, Computer Crimes Investigative Unit, a dat asigurări că tânărul soldat avea pe calculator informaţii ce îi permiteau să intre în contact cu Julian Assange.

Acuzarea a prezentat o captură de ecran cu un mesaj extras de pe hard-diskul lui Bradley Manning. "Îl puteţi contacta pe responsabilul celulei Anchete în Islanda - 354 862 3481 - 24 de ore din 24. Întrebaţi de Julian Assange", precizează mesajul.

Anchetatorii au explicat de asemenea că au obţinut dialoguri online între Manning şi un interlocutor numit "Julian Assange", în cursul cărora se discuta despre WikiLeaks.

Julian Assange a declarat întotdeauna că nu ştie de unde provin documentele confidenţiale difuzate de WikiLeaks, dar şi-a exprimat sprijinul pentru Bradley Manning.

Bradley Manning, în vârstă de 24 de ani, fost analist de informaţii în Irak, este acuzat că a transmis către site-ul WikiLeaks, între noiembrie 2009 şi mai 2010, documente militare americane privind războaiele din Irak şi Afganistan, precum şi 260.000 de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.

Tot în cursul audierii de luni, un expert informatic al armatei americane a afirmat că 10.000 de documente ale Departamentului de Stat au fost găsite în computerul utilizat de Bradley Manning, dar că acestea nu fuseseră transmise site-ului WikiLeaks.

Audierea care a început vineri la baza militară Fort Meade, din apropiere de Washington, nu vizează să stabilească dacă soldatul este vinovat sau nevinovat, ci dacă trebuie să compară în faţa unei Curţi Marţiale, unde riscă închisoarea pe viaţă pentru "cooperare cu inamicul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici