Bush ar putea fi nevoit să accepte retragerea din Irak

George W. Bush ar putea fi obligat să accepte, în ultimele săptămâni ale mandantului său, o retragere necondiţionată a trupelor americane din Irak, proces pe care succesorul său, Barack Obama l-ar putea accelera dacă acordul între Washington şi Bagdad va fi adoptat în forma actuală.

16 afișări
Imaginea articolului Bush ar putea fi nevoit să accepte retragerea din Irak

Bush ar putea fi nevoit să accepte retragerea din Irak

Casa Albă a promis luni că va prezenta acordul aprobat recent de către Guvernul irakian.

Potrivit unor surse americane şi irakiene, Bush a trebuit să aprobe o retragere a soldaţilor americani din Irak înainte de 31 decembrie 2011, indiferent de condiţiile de pe teren.

Purtătoarea de cuvânt a lui Bush, Dana Perino, a declarat că acest acord ar putea fi revizuit după 20 ianuarie, când Barack Obama îşi va începe mandatul care implică şi moştenirea unui război în Irak, principala preocupare a administraţiei Bush.

Bush a respins în tot acest timp un calendar "arbitrar" care nu ar lua în considerare realităţile irakiene.

"Luăm decizii în funcţie de condiţiile de pe teren, de recomandările comandanţilor noştri şi nu va exista un calendar artificial întocmit pe baza criteriilor politice", a spus el în iunie 2008, când desfăşurarea soldaţilor americani în Irak reprezenta unul dintre marile diferende dintre candidaţii la preşedinţie.

Însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, sau şefului Statului Major Interarme al Statelor Unite, amiralul Michael Mullen, în nici un caz numărul soldaţilor desfăşuraţi în Irak nu va fi suplimentat după 31 decembrie 2011, dacă acordul actual va fi adoptat de către Parlamentul irakian.

Retragerea americanilor se "datorează deciziei vizionare" luate de Bush de a desfăşura 30.000 de soldaţi suplimentari în 2007, când ţara risca să plonjeze în haos, îmbunătăţirii securităţii şi a progresului forţelor irakiene, a mai spus purtătoarea de cuvânt a lui Bush.

"Avem succese peste succese în ceea ce priveşte securitatea din Irak", a spus ea, iar irakienii întrevăd perspectiva puterii de a se "autoguverna, de a-şi asigura ceea ce are nevoie şi de a se apăra prin propriile forţe".

Aproximativ 4.200 de soldaţi au murit în Irak, într-un război care a costat sute de miliarde de dolari.

În final, Dana Perino a recunoscut luni faptul că anul 2011 este un termen ferm şi că Bush a trebuit "să cedeze în anumite puncte", a declarat ea.

Aşa cum era prevăzut, Obama va fi cel care va pune capăt războiului din Irak şi care îi va aduce în ţară pe cei 150.000 de soldaţi.

Obama, unul dintre puţinii politicieni care s-a opus războiului din Irak, a promis că va pune capăt conflictului, "într-un mod responsabil" în 16 luni, adică până la jumătatea lui 2010. Acesta a reiterat duminică promisiunile făcute în acest sens.

Perino a recunoscut că Obama ar putea accelera acest proces: "Acest acord nu înseamnă că un viitor preşedinte, preşedintele ales, nu-l (acordul, n. red.) va putea modifica ulterior, dacă el sau irakienii îl consideră corect".

Mullen s-a referit însă la ritmul retragerilor până la sfârşitul lui 2011 atunci când a spus că acest proces depinde de anumite condiţii. El a subliniat că transferarea controlului asupra oraşului Bagdad sau Mossul irakienilor reprezintă o provocare considerabilă.

Din punct de vedere logistic, retragerea celor 150.000 de soldaţi în doi sau trei ani este un demers "fezabil", a apreciat el. Iar dacă Obama intenţionează să accelereze această măsură, el va trebui să se supună unui comandant suprem.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici