Canada: Opoziţia îndeamnă Guvernul să consolideze reglementările în domeniul securităţii feroviare, în urma accidentului din Quebec

Opoziţia a solicitat joi Guvernului canadian să consolideze rapid reglementările în domeniul securităţii feroviare în Canada, în urma accidentului de la Lac-Mégantic, în Québec, care "se pare" că s-a soldat cu 50 de morţi, potrivit poliţiei.

92 afișări
Imaginea articolului Canada: Opoziţia îndeamnă Guvernul să consolideze reglementările în domeniul securităţii feroviare, în urma accidentului din Quebec

Canada: Opoziţia îndeamnă Guvernul să consolideze reglementările în domeniul securităţii feroviare, în urma accidentului din Quebec (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Noul Partid Democratic (NPD, stânga) a reclamat "retragerea treptată a vagoanelor (de tip) DOT-111 de la transportul unor materii periculoase şi adoptarea unui calendar în vederea înlocuirii acestora".

O garnitură de 72 de vagoane-cisternă, fără conductor, conţinând câte 100 de tone de petrol fiecare, a deraiat sâmbătă în orăşelul turistic Lac-Mégantic, la aproximativ 250 de kilometri est de Montréal, provocând o deflagraţie uriaşă, al cărei suflu a distrus aproximativ 30 de clădiri şi a determinat evacuarea unei treimi dintre cei 6.000 de locuitori ai localităţii.

Vagoanele respective sunt de "uz general" în America de Nord şi pot transporta atât "ulei, cât şi hidrocarburi", a declarat Ed Belkaloul, conducătorul anchetei în curs efectuate de către Biroul canadian pentru Securitatea Transporturilor.

Ele "nu sunt ca vagoanele de propan, care au pereţi dubli, pentru a rezista la impacturi", dar utilizarea lor nu este "ilegală", a precizat el.

Vagoanele respective constituie aproximativ 69% din flota aflată în circulaţie în Statele Unite în 2011, potrivit unui raport oficial american, care recomanda consolidarea pereţilor acestora, cu scopul de a "minimiza gravitatea accidentelor". Canada a adoptat, între timp, o legislaţie în acest sens, dar numai la înlocuirea acestora.

Potrivit ministrului canadian al Transporturilor Denis Lebel, aproximativ 350.000 dintre cele 500.000 de vagoane-cisternă aflate în serviciu în America de Nord sunt "modele DOT-111". Iar "evenimentul" de la Lac-Mégantic "ne va determina să reevaluăm (...) totul", a anunţat el, în contextul în care tot mai mult petrol este transportat cu trenul pe continent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici