Canada reclamă SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului / Administraţia Trump susţine că litigiul va favoriza China

Canada a reclamat Statele Unite ale Americii la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) într-un litigiu care, potrivit Administraţiei Donald Trump, va aduce beneficii doar pentru China, informează site-ul agenţiei Reuters.

1513 afișări
Imaginea articolului Canada reclamă SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului / Administraţia Trump susţine că litigiul va favoriza China

Canada reclamă SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului / Administraţia Trump susţine că litigiul va favoriza China

Guvernul de la Ottawa contestă modul în care Administraţia de la Washington impune taxe antidumping şi antisubvenţii. Canada a prezentat în reclamaţie aproape 200 de presupuse nereguli comise de Statele Unite prin măsuri care le sunt aplicate şi altor parteneri comerciali, precum China, India, Brazilia şi Uniunea Europeană.

"Noua solicitare de consultări depusă de Canada la Organizaţia Mondială a Comerţului constituie un atac amplu, nechibzuit, asupra sistemului american de protecţie comercială", a declarat Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comerţ Internaţional.

"Chiar şi în cazul în care Canada ar avea succes cu aceste reclamaţii lipsite de fundament, ar beneficia în primul rând alte ţări, nu Canada. Reclamaţia Canadei va avea efecte nefaste asupra Canadei", a adăugat Robert Lighthizer.

Reclamaţia de 32 de pagini conţine detalii tehnice despre practicile comerciale implementate de Statele Unite, inclusiv despre controlul asupra exporturilor şi importurilor. Canada argumentează că procedurile SUA încalcă Acordul Antidumping al OMC, Acordul privind Subvenţiile şi Măsurile de Contracarare şi Acordul General privind Tarifele Comerciale.

Preşedintele Donald Trump pledează pentru măsuri de protejare a intereselor americane şi a avertizat de multe ori cu retragerea SUA din Tratatul de Liber-Schimb Nord-American (NAFTA).

Robert Lighthizer susţine că litigiul dintre SUA şi Canada va avantaja China. "Afluxul de importuri din China şi din alte ţări va avea efecte negative asupra exporturilor de miliarde de dolari canadieni din Canada în SUA, afectând inclusiv exporturile de aproape nouă miliarde de dolari de oţel şi aluminiu, precum şi exporturile de peste 2,5 miliarde de dolari de produse din lemn şi papetărie", a declarat reprezentantul SUA.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici