Canada şi Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut

Canada şi Danemarca îşi împart o mică insulă arctică, punând capăt unei disputei privind dreptul de proprietate care a ţinut aproape jumătate de secol, anunţă Reuters.

639 afișări
Imaginea articolului Canada şi Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut

Canada şi Danemarca au decis să împartă o insulă arctică. Disputa a început secolul trecut

Danemarca şi Canada vor împărţi mica insulă nelocuită din Arctica cunoscută sub numele de Insula Hans, punând capăt unei dispute de aproape 50 de ani privind proprietatea, într-un act de diplomaţie în mare parte simbolic, menit să evite tensiunile în Marele Nord.

Cei doi aliaţi din NATO au fost implicaţi într-o dispută asupra insulei, situată la distanţă egală între Groenlanda şi insula Ellesmere din Canada. Dezbaterea a început în 1971.

Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul Regatului Danemarcei. Acesta le permite danezilor să gestioneze anumite domenii, inclusiv politica externă şi cea de securitate.

Canada şi Danemarca vor împărţi insula de 1,2 kilometri pătraţi în două părţi aproape la fel de mari, de-a lungul unei crăpături naturale de pe stâncă, potrivit unui acord publicat marţi de Ministerul de Externe din Danemarca.

Unii consideră că această înţelegere paşnică este un semn al apropierii statelor NATO din zona arctică, deoarece izolarea Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina a ridicat probleme de securitate după decenii de calm în regiune.

„Este într-adevăr un semnal pentru celelalte părţi cu interese acolo sus, că aceasta este calea de urmat. Nu ştiu dacă acest lucru este realist atâta timp cât Rusia este implicată", a declarat pentru Reuters istoricul militar de la Colegiul Regal de Apărare din Danemarca, Soren Norby.

Insula poartă numele exploratorului groenlandez Hans Hendrik, care a luat parte la prima expediţie pe insulă în 1853. Se numeşte Tartupaluk în limba groenlandeză, care se traduce prin „în formă de rinichi".

Niciuna dintre ţări nu a ştiut despre revendicarea celeilalte asupra insulei până la o întâlnire bilaterală organizată în 1971 pentru a discuta despre graniţele teritoriale.

Începând cu anii 1980, oficiali, oameni de ştiinţă şi soldaţi din Danemarca şi Canada au vizitat insula, îndepărtând pe rând steagul celeilalte ţări şi ridicându-l pe al lor.

A devenit chiar o tradiţie ca vizitatorii să lase o sticlă de whisky canadian sau de rachiu danez pentru ca rivalii lor să o găsească la următoarea lor vizită.

În 2018, cele două ţări au decis să înfiinţeze un grup de lucru comun pentru a soluţiona disputa, punând capăt politicii lor de decenii „de acord să nu fim de acord". Acordul va fi semnat în mod oficial de miniştrii din ambele ţări după aprobarea parlamentară.

Prin acest acord, Canada şi Danemarca au stabilit cea mai lungă graniţă maritimă din lume, de 3.882 de kilometri care se întinde de la Marea Lincoln, în nord, până la Marea Labrador, în sud, a precizat Ministerul de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici