Cargoul Arctic Sea ar fi putut transporta în secret rachete ruseşti

Cargoul Arctic Sea, atacat recent de piraţi, ar putea fi implicat în traficul de arme, în recuperarea sa fiind mobilizate avioane şi nave ruse de război, potrivit lui Tarmo Kuts, raportor UE pentru piraterie şi fost comandant al forţelor de apărare estone, relatează Interfax în pagina electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Cargoul Arctic Sea ar fi putut transporta în secret rachete ruseşti

Cargoul Arctic Sea ar fi putut transporta în secret rachete ruseşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numai prezenţa rachetelor de croazieră la bordul navei ar putea explica atitudinea bizară a Rusiei în acest caz", a precizat Kuts într-un articol publicat miercuri în publicaţia estonă Postimees.

În opinia lui, dacă nava ar fi transportat droguri, Rusia nu ar fi luat măsuri atât de drastice pentru găsirea ei. "Întreaga poveste pare atât de ciudată încât am fi naivi să credem versiunea oficială a Rusiei", a insistat acesta.

"În primul rând, proprietarul cargoului, oficial legat de Finlanda dar având relaţii cu letoni, care erau etnici ruşi, a raportat dispariţia navei preşedintelui rus, după care trei nave mari de război şi o fregată din Marea Neagră au fost trimise în căutarea acesteia", a explicat Kuts.

Unitatea navală era cu mult mai puternică decât cea implicată recent în criza piraţilor somalezi, a remarcat acesta. Încărcătura de la bordul Arctic Sea, şi anume cheresteaua destinată Algeriei, ar putea ascunde cel mai bine arme de contrabandă, continuă Kuts.

"O încărcătură de rachete teleghidate poate fi ascunsă cu uşurinţă sub încărcătura de cherestea întrucât, pentru a le descoperi, nava trebuie adusă într-un port şi descărcată. Nu este uşor de descoperit pe mare", explică acesta, insistând că numai un transport de arme ar putea explica atitudinea Rusiei în acest incident.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici