Carles Puigdemont amână întoarcerea în Spania în următoarele săptămâni/ SONDAJ: Peste jumătate dintre locuitorii Cataloniei nu susţin independenţa regiunii

Paul Bekaert, avocatul lui Carles Puigdemont, a declarat, miercuri, că fostul lider catalan nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni, adăugând că acesta nu se va prezenta nici la audierile ce ar urma să aibă loc joi la Curtea Supremă spaniolă, relatează The Associated Press. Marţi, instanţa supremă din Spania a anunţat că Puigdemont şi 13 membri ai fostului executiv regional au fost programaţi pentru joi, la ora locală 09.00 (10.00, ora României), să depună mărturie în cazul privind declararea independenţei regiunii catalane. Dacă aceştia nu se vor prezenta, ar putea fi formulate cereri de reţinere pe numele lor.

1275 afișări
Imaginea articolului Carles Puigdemont amână întoarcerea în Spania în următoarele săptămâni/ SONDAJ: Peste jumătate dintre locuitorii Cataloniei nu susţin independenţa regiunii

Carles Puigdemont amână întoarcerea în Spania în următoarele săptămâni

Într-un interviu acordat pentru VTM, avocatul fostului lider catalan a declarat că Puigdemont nu se va prezenta în faţa judecătorilor Curţii Supreme din Spania.

”La cum stau lucrurile acum, nu cred că se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni”, a declarat Bekaert.

În urmă cu două zile, fostul lider catalan Carles Puigdemont şi alţi membri ai fostului Guvern catalan au plecat la Bruxelles, în contextul în care un oficial belgian a semnalat că Puigdemont ar putea să primească azil politic în Belgia. De aici, Puigdemont a anunţat că a decis transferarea "Guvernului legitim" catalan la Bruxelles, pentru a prezenta problema separatistă în centrul Uniunii Europene.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenţei, iar Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

SONDAJ: Peste jumătate dintre locuitorii Cataloniei nu susţin independenţa regiunii

Peste jumătate dintre cetăţenii Cataloniei nu ar susţine independenţa regiunii, însă numărul celor care se declară în favoarea secesiunii faţa de Spania a atins un număr record pentru ultimii trei ani, se arată într-un sondaj publicat marţi, citat de site-ul agenţiei de presă Reuters.

Potrivit sondajului publicat de Centre d‘Estudis d‘Opinio, doar 48% dintre catalani susţin independenţa regiunii, însă numărul celor care susţin secesiunea faţă de Spania este în creştere, ţinând cont că în luna iunie 41% dintre catalani se declarau în favoarea declarării independenţei.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.338 de persoane în perioada 16-29 octombrie.

În plus, un alt sondaj publicat la sfârşitul săptămâni trecute de El Mundo scoate în evidenţă că partidele din Catalonia care susţin independenţa regiunii nu vor mai obţine o majoritate în Parlamentul regional în urma alegerilor anticipate ce vor fi organizate la 21 decembrie.

Potrivit sondajului, partidele pro-independenţă din Catalonia ar fi susţinute de 42% dintre catalani, iar partidele care se opun independenţei ar fi creditate de 43% dintre votanţi. Astfel, partidele care susţin independenţa regiunii catalane ar urma să obţină 65 de mandate în Parlamentul regional, având nevoie de 68 de mandate pentru asigurarea majorităţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici