Carles Puigdemont, chemat să depună mărturie la Curtea Supremă din Spania. Joi dimineaţa se va decide dacă se va emite mandat de reţinere

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, care se află în Belgia, a fost chemat în mod oficial să depună mărturie la Curtea Supremă din Spania în cursul zilei de joi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

4640 afișări
Imaginea articolului Carles Puigdemont, chemat să depună mărturie la Curtea Supremă din Spania. Joi dimineaţa se va decide dacă se va emite mandat de reţinere

Carles Puigdemont a fost chemat să depună mărturie la Curtea Supremă din Spania

Instanţa a anunţat că Puigdemont şi 13 membri ai fostului executiv regional au fost programaţi pentru joi, la ora locală 09.00 (10.00, ora României). În cazul în care aceştia nu se vor prezenta, ar putea fi formulate cereri de reţinere pe numele lor.

Totodată, Curtea Supremă a început să proceseze acuzaţiile de rebeliune şi utilizare abuzivă a fondurilor publice formulate de către procurori împotriva lui Carles Puigdemont şi a celorlalţi lideri catalani.

Judecătoarea Carmen Lamela a precizat în motivarea deciziei că, în ciuda interdicţiilor repetate ale instanţelor, guvernul catalan "a continuat să promoveze măsurile necesare pentru crearea unui stat catalan independent". Totodată, argumentele procurorilor au fost "grave, raţionale şi logice".

Potrivit legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnaţi la 30 de ani de închisoare, pentru răzvrătire pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnaţi la şase ani de închisoare.

Carles Puigdemont a afirmat marţi că nu se află în Belgia pentru a solicita azil politic, ci pentru a prezenta problema separatistă a "guvernului legitim catalan" la Bruxelles, în centrul Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici