CARNAGIUL DIN KANDAHAR: Parlamentul afgan cere Washingtonului un proces în Afganistan, în cazul celor 16 civili ucişi - VIDEO

Parlamentul afgan a solicitat luni ca americanii ce se fac vinovaţi de masacrul în care duminică au fost ucişi 16 civili, în sudul ţării, să fie judecaţi în cadrul unui proces public în Afganistan.

482 afișări
Imaginea articolului CARNAGIUL DIN KANDAHAR: Parlamentul afgan cere Washingtonului un proces în Afganistan, în cazul celor 16 civili ucişi - VIDEO

CARNAGIUL DIN KANDAHAR: Parlamentul afgan cere Washingtonului un proces în Afganistan, în cazul celor 16 civili ucişi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Cerem cu fermitate şi ne aşteptăm ca Guvernul american să îi pedepsească pe vinovaţi şi să-i judece într-un proces public în faţa poporului afgan", afirmă Camera inferioară a Parlamentului într-un comunicat.

Denunţând un masacru "brutal şi inuman", aceasta aduagă că "populaţia îşi pierde răbdarea în faţa ignoranţei forţelor străine".

Duminică dimineaţa un militar din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, un fief al talibanilor.

Puternic înarmat, el i-a împuşcat pe locuitorii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care a incendiat cadavrele, potrivit unor surse afgane şi occidentale.

Această baie de sânge intervine la câteva săptămâni după incinerarea unor exemplare de Coran de către militari americani la baza americană din Bagram, un act considerat blasfemiator şi care a declanşat un val de proteste antiamericane violente şi sângeroase în întreaga ţară.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a denunţat duminică "un asasinat şi o acţiune de neiertat" şi a solicitat "explicaţii" Washingtonului, care conduce ISAF şi furnizează Forţei cea mai mare parte din trupe.

Exprimându-şi regretul faţă de aceste evenimente "tragice şi consternante", preşedintele Barack Obama s-a angajat, în schimb, faţă de Karzai, să "acţioneze astfel încât să dea socoteală orice persoană implicată" în această baie de sânge.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici