Casa Albă relevă o creştere "îngrijorătoare" a ameninţărilor cu comitere de atacuri în timpul JO

Casa Albă a relevat, miercuri, o creştere "îngrijorătoare", dar nu "neobişnuită", a ameninţărilor cu comitere de atacuri în timpul Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci şi a reiterat că Statele Unite sunt pregătite să ajute Rusia să asigure securitatea la competiţia sportivă.

83 afișări
Imaginea articolului Casa Albă relevă o creştere "îngrijorătoare" a ameninţărilor cu comitere de atacuri în timpul JO

Casa Albă relevă o creştere "îngrijorătoare" a ameninţărilor cu comitere de atacuri în timpul JO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înainte de Jocurile Olimpice, am constatat o multiplicare a informaţiilor despre ameninţări, ceea ce, în mod evident, este îngrijorător, chiar dacă nu este ceva neobişnuit pentru un eveniment major", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

La o zi după o conversaţie telefonică între preşedintele Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin, în mare parte consacrată asigurării securităţii la JO, Carney a amintit că Statele Unite le-au "propus ruşilor (...) ajutorul eventual necesar pentru a contra aceste ameninţări".

Moscova nu a oferit un răspuns la aceste propuneri, însă "discuţiile continuă" cu autorităţile ruse, a adăugat Carney.

Invitat în repetate rânduri de jurnalişti să evalueze capacitatea de asigurare a securităţii la JO, Carney a răspuns: "Nu am competenţa necesară şi nu mă voi hazarda să fac evaluări generale". "Acest gen de eveniment prezintă provocări în materie de securitate", a adăugat el.

Cu o zi înainte, Casa Albă a precizat că Obama şi Putin au "discutat despre cea mai bună modalitate de a promova interesele comune ale Statelor Unite şi Rusiei, între care asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice de la Soci, pentru care Statele Unite şi-au propus ajutorul".

Luni, Pentagonul a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să mobilizeze forţe aeriene şi navale, constând în două nave care vor fi trimise în Marea Neagră în acest scop.

Această ofertă a fost deja formulată la 4 ianuarie de secretarul Apărării Chuck Hagel, într-o discuţie la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu.

Într-o înregistare video difuzată luni, islamişti din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în perioada desfăşurării JO de la Soci (7-23 februarie), relansând temerile, după atentatele sinucigaşe sângeroase din decembrie, la Volgograd, un oraş din sudul Rusiei.

Duminică, câţiva senatori influenţi americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Rusia nu ar împărtăşi suficient informaţii provenind de la serviciile de informaţii despre posibile ameninţări la adresa sportivilor.

În acest context, un oficial american de rang înalt a afirmat miercuri, sub acoperirea anonimatului, că Moscova nu "dă dovadă de deschidere cu privire la împărtăşirea unor informaţii specifice" despre asigurarea securităţii la Jocurille Olimpice de Iarnă, relatează AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici