CEDO cere Ucrainei să îi asigure Iuliei Timoşenko un "tratamentul adecvat într-o incintă adecvată"

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat vineri autorităţilor ucrainene să asigure "tratamentul adecvat într-o incintă adecvată" fostei prim ministru Iulia Timoşenko aflată în închisoare.

211 afișări
Imaginea articolului CEDO cere Ucrainei să îi asigure Iuliei Timoşenko un "tratamentul adecvat într-o incintă adecvată"

CEDO solicită Ucrainei să îi asigure Iuliei Timoşenko tratamentul medical adecvat (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Curtea cu sediul la Strasburg a transmis că a adresat joi un mesaj în acest sens autorităţilor de la Kiev. Aceasta se bazează pe articolul 39 din regulamentul său, care îi permite să solicite "orice măsură provizorie pe care consideră că trebuie adoptată în interesul părţilor sau a bunei desfăşurări a procedurii".

CEDO a solicitat guvernului ucrainean să "se asigure că fostul premier Iulia Timoşenko primeşte un tratament medical adecvat într-o instituţie adecvată".

Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, conduce principalul partid de opoziţie al Ucrainei. Ea a fost prim ministru în 2005 şi din decembrie 2007 până în martie 2010.

În octombrie acesta a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere pentru că a dat în mod ilegal ordinul de semnare a unui contract privind importurile de gaze. Aceasta a făcut apel în casaţie.

Iulia Timoşenko a depus o plângere la CEDO în august 2011. Aceasta reclamă mai ales că urmărirea penală împotriva sa şi arestul au fost motivate de raţiuni politice şi că nu a avut loc un control judiciar al legalităţii detenţiei sale la Kiev. Aceasta denunţă condiţiile de detenţie, susţinând că nu a primit tratament în pofida numeroaselor probleme de sănătate.

La 14 decembrie, Curtea de la Strasburg a decis să trateze cu prioritate problema "din cauza caracterului sensibil şi a gravităţii acuzaţiilor lansate". Guvernul ucrainean trebuie să îşi depună observaţiile până la 22 martie.

Timoşenko, închisă actual într-un penitenciar din Harkov. a făcut miercuri o solicitare pentru măsuri provizorii către CEDO, cu scopul de a fi transferată într-un centru medical adaptat stării sale de sănătate.

Ucraina este membră din 1995 a Consiliului Europei, al cărui rol principal este apărarea drepturilor omului şi a democraţiei în cele 47 de state membre, în cadrul căruia CEDO este organul juridic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici