CEDO condamnă Rusia la plata a peste 100.000 de euro despăgubiri pentru patru şcoli în limba română din Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia trebuie să plătească 126.000 de euro ca prejudicii morale şi 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii şi părinţii a patru şcoli cu predare în limba română din Transnistria, transmite IPN, citat de Radio Chişinău.

2011 afișări
Imaginea articolului CEDO condamnă Rusia la plata a peste 100.000 de euro despăgubiri pentru patru şcoli în limba română din Transnistria

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol

Hotărârea CEDO a fost făcută publică pe 17 septembrie,informează un comunicat al Asociaţiei Promo-LEX, potrivit IPN.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice 8 hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se arată în comunicat.

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, „Reclamanţii sunt profesori, angajaţi, elevi şi părinţi din patru şcoli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol şi Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari".

În februarie 2014, Ion Iovcev, directorul Licerului Teoretic "Lucian Blaga", a fost oprit de către autorităţile transnistriene, împreună cu şoferul şi contabila instituţiei de învăţământ, fiind acuzaţi de contrabandă cu mijloace băneşti, având la ei salariile profesorilor.

Taguri:
cedo,
transnistria,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici