Eveniment istoric. Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege: "God Save The King". Ceremonia de la St James s-a încheiat

  • Charles al III-lea este proclamat în mod oficial rege, în cadrul unei ceremonii istorice, sâmbătă, la Palatul St James, anunţă BBC.
  • Regele Charles al III-lea nu va fi prezent la prima parte a evenimentului.
  • Proclamaţia a fost semnată de Regina-consoartă şi de Prinţul de Wales.
  • Regele a fost întâmpinat de Consiliu şi şi-a început discursul: „Simt îndatoririle şi responsabilităţile. Voi încerca să urmez exemplul”.
  • Charles este proclamat oficial Rege.
  • Ceremonia de la St James's Palace s-a încheiat.
5370 afișări
Imaginea articolului Eveniment istoric. Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege: "God Save The King". Ceremonia de la St James s-a încheiat

Sursa foto: Twitter

UPDATE 16:00 Membrii Parlamentului britanic au depus jurământul de credinţă faţă de Regele Charles al III-lea

Membrii Parlamentului britanic au depus sâmbătă după-amiază, în Camera Comunelor, jurământul de credinţă faţă de Regele Charles al III-lea, potrivit CNN.

„Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincios şi voi purta o loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moştenitorilor şi succesorilor săi, conform legii. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, au afirmat parlamentarii.

Printre participanţii la ceremonie s-au numărat actualul premier britanic Liz Truss, liderul opoziţiei Keir Starmer şi fostul premier Theresa May.

UPDATE 13:10 Ceremonia de la St James's Palace s-a încheiat

Trompetiştii de stat şi arhiereii formează o procesiune de vehicule. Aceştia se vor îndrepta spre Royal Exchange din City of London, unde va fi citită o nouă proclamaţie.

Între timp, în întreaga ţară se execută salve de armă. 

UPDATE 13:00 Charles este proclamat oficial Rege

Proclamaţie este citită la balcon. Regele de armă al Jartierei citeşte prima şi principala Proclamaţie de la balconul de deasupra Friary Court.
 
Regele de arme Garter tocmai a proclamat "God Save The King", iar trompetiştii de stat intonează Salutul Regal.
 
Se intonează acum Imnul Naţional.
 
Proclamaţia Principelui a fost citită în timp ce în toată ţara se trag salve de tun. O fanfară este cântată pentru prima dată de către arhierei de la balconul cu vedere spre Friary Court de la St James's Palace înainte de Proclamaţia principală.
 
Garter a comandat trei urale pentru Majestatea Sa Regele: "Trei urale pentru Majestatea Sa Regele. Hip-Hip-Hip..." de trei ori, Garda Regelui răspunzând de fiecare dată "Ura".

UPDATE 12:50 Procedurile de proclamare s-au încheiat

Procedurile Consiliului s-au încheiat. Membrii iau ieşit din Sala Tronului şi semnează proclamaţia.

Membrii publicului au fost admişi din The Mall în Friary Court pentru a fi martori la proclamarea regelui Charles al III-lea.

UPDATE 12:35 Regele jură protecţie Bisericii Scoţiei

Regele Charles oferă permisiunea ca proclamaţia să fie difuzată în regat şi depune jurământul de a susţine securitatea Bisericii Scoţiei.
 
El se aşează pentru a semna şi a confirma că a depus jurământul. Acesta este urmat de Camilla, regina consoartă, şi de William, prinţul de Wales, potrivit BBC.
 
Noul rege priveşte cum continuă semnăturile. Printre cei care se prezintă se numără secretarul de stat pentru Scoţia, Alister Jack.
 
Penny Mordaunt îl întreabă din nou pe Regele Carol dacă declaraţia care tocmai a fost semnată poate fi făcută publică. „Aprobat", răspunde regele.
 

UPDATE 12:30 Declaraţiile regelui după proclamare

Regele a fost întâmpinat de Consiliu. În declaraţia sa din sala tronului, regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu mamei sale, regretata regină: „Domnia ei a fost de neegalat prin durata, devotamentul şi dăruirea sa. Chiar dacă suntem îndureraţi, aducem mulţumiri pentru această viaţă foarte credincioasă".

Charles a subliniat că domnia mamei sale este un model pentru el: „Simt îndatoririle şi responsabilităţile. Voi încerca să urmez exemplul”.

Noul rege a adăugat: „În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredinţată şi căreia îi dedic acum ceea ce mi-a mai rămas din viaţă, mă rog la îndrumarea şi ajutorul lui Dumnezeu atotputernic”

UPDATE 12:15 Charles a fost proclamat Rege

Proclamaţia a fost semnată de Regina-consoartă şi de Prinţul de Wales. Regele Charles al III-lea este aşteptat în Sala Tronului.

Lordul Preşedinte Penny Mordaunt, care prezidează evenimentul, enumeră următorii paşi ai Proclamaţiei, care includ ordonarea citirii Proclamaţiei la Londra, Edinburgh, Cardiff şi Belfast şi începerea salutului tunurilor în Hyde Park şi în Turnul Londrei imediat ce Regele este proclamat.
 
Procedurile se mută acum în Sala Tronului. Consiliul îl va întâmpina pe noul rege.
 
Proclamarea a fost urmată de exclamaţia "God save the King" din partea publicului.

UPDATE 12:00 Consiliul de aderare este pe cale să înceapă

A fost difuzat primul cadru din interiorul Palatului St James, care prezintă politicieni britanici şi personalităţi din trecut şi prezent.
 
Toţi cei şase foşti prim-miniştri au fost surprinşi adunaţi şi în discuţii pe linie de partid. Foştii lideri ai partidelor politice Nick Clegg şi Ed Miliband sunt prezenţi, precum şi primul ministru Mark Drakeford.
 
Mai mulţi membri ai cabinetului sunt prezenţi, printre care James Cleverley, Anne-Marie Trevelyan şi Ben Wallace.
 
Fostul arhiepiscop de York John Sentemu a putut fi văzut, de asemenea

UPDATE 11:40 O notă interesantă, la jumătate de oră de la începerea Consiliului de Aderare, este că Regele Charles al III-lea nu va fi prezent la prima secţiune, în care va fi afirmat ca nou suveran, potrivit The Guardian.

Va fi fiul său William, noul Prinţ de Wales, dar demnitarii prezenţi îl vor proclama pe noul rege.
 
Monarhul se va alătura apoi pentru convocarea primului său consiliu privat. El va face o declaraţie şi va depune jurământul de a susţine securitatea Bisericii Scoţiei.
 
Premierul tocmai a fost arătat părăsind Downing Street pentru Palatul St James, la aproximativ un kilometru distanţă, în centrul Londrei.

Un val de alte proclamaţii va avea loc în toată Marea Britanie până duminică. Ceremonia vine după ce regele s-a angajat să urmeze exemplul "scumpei sale mame", într-un prim discurs emoţionant.

Vineri seară, regele a transmis naţiunii "durerea profundă" pricinuită de pierderea mamei sale, lăudându-i căldura, umorul şi "abilitatea infailibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni".

Regele a promis să servească naţiunea cu acelaşi "devotament de nezdruncinat" ca şi regretata regină în timpul domniei sale de 70 de ani.

Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul de Aderare se ţine cât mai curând posibil după moartea unui suveran pentru a face o proclamare oficială a succesorului.

Cum se va desfaşura ceremonia

În cadrul consiliului, regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea reginei şi va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoţie, deoarece în Scoţia există o diviziune a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, soţia lui Charles de 17 ani, care are acum titlul de regină consort, şi fiul regelui, William, noul prinţ de Wales.

Prima proclamare publică va avea loc de la balconul Friar Court din Palatul St James din Londra, la ora locală 11:00, un moment care este de obicei însoţit de un fast multisecular, cu trompetişti care cântă şi salve de tun trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamarea oficială, cuvintele "Regina a murit, trăiască regele" sunt adesea adăugate ulterior.

Regele a recunoscut că viaţa sa s-a schimbat acum, spunând că nu va mai putea să ofere "atât de mult din timpul şi energia mea" organizaţiilor caritabile şi problemelor pe care le-a susţinut timp de decenii ca moştenitor al tronului.

Monarhul, în vârstă de 73 de ani, a declarat că speră ca, în ciuda durerii pricinuite de moartea reginei, oamenii din Marea Britanie şi din Commonwealth "să-şi amintească şi să se întărească din lumina exemplului ei".

O ceremonie de proclamare a aderării Regelui Carol al III-lea va avea loc, de asemenea, sâmbătă, la Ottawa.

Ceremonia va avea loc la ora 10.00 EDT (14.00 GMT) la Rideau Hall, reşedinţa oficială a guvernatorului general, reprezentantul monarhului în Canada, potrivit The Guardian.
 
Canada a încetat să mai fie o colonie a Marii Britanii în 1867, dar a rămas în Imperiul Britanic până în 1982 şi este încă membră a Commonwealth-ului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici