Cifre dureroase: Conflictele şi dezastrele naturale au forţat o persoană să îşi părăsească propria casă în fiecare secundă din 2020

  • Conflictele şi dezastrele naturale au forţat pe cineva să îşi părăsească propria casă în fiecare secundă a anului trecut, ducând numărul persoanelor strămutate intern la un nivel record, au declarat joi instituţiile de monitorizare.
  • Acest lucru s-a produs în ciuda restricţiilor stricte impuse circulaţiei pe tot globul în eforturile de a opri răspândirea Covid-19, restricţii ce se credea că vor duce la o scădere a numărului.
  • Însă 2020 a fost, de asemenea, marcat de furtuni intense, conflicte persistente şi episoade de violenţă, care au forţat 40,5 milioane de oameni să îşi părăsească casele, potrivit unui raport comun al Centrului de Monitorizare a Dislocărilor Interne (IDMC) şi al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NRC) .
  • Acesta este cel mai mare număr raportat în ultimii 10 ani şi aduce numărul total de persoane strămutate interne din întreaga lume la un record de 55 de milioane, se arată în raport.
490 afișări
Imaginea articolului Cifre dureroase: Conflictele şi dezastrele naturale au forţat o persoană să îşi părăsească propria casă în fiecare secundă din 2020

Sursa foto: Profimedia/ Copii sirieni se joacă cu o anvelopă într-o tabără pentru persoanele strămutate în oraşul Maaret Misrin din provincia Idlib din nord-vestul Siriei

Numărul persoanelor strămutate intern este acum mai mult decât dublu faţă de cele aproximativ 26 de milioane de oameni care au fugit peste graniţe ca refugiaţi.

"Este şocant faptul că cineva a fost forţat să fugă de acasă în propria ţară în fiecare secundă anul trecut. Nu reuşim să protejăm oamenii cei mai vulnerabili din lume de conflicte şi dezastre", a declarat şeful NRC Jan Egeland într-o declaraţie.

Raportul a constatat că trei sferturi dintre persoanele au fost victime ale dezastrelor naturale, în special cele legate de vremea extremă, relatează France 24.

Ciclonii intensi, ploile musonice şi inundaţiile au lovit zone foarte expuse şi dens populate din Asia şi Pacific, în timp ce sezonul uraganelor din Atlantic "a fost cel mai activ înregistrat".

Anotimpurile ploioase prelungite din Orientul Mijlociu şi Africa subsahariană au dus la strămutarea a milioane.

Experţii spun că schimbările climatice cresc intensitatea şi frecvenţa unor astfel de evenimente meteorologice extreme.

În plus, aproape 10 milioane dintre cei stămutaţi intern anul trecut fugeau de conflicte şi violenţă, se arată în raport. Escaladarea violenţei şi extinderea grupurilor extremiste în Etiopia, Mozambic şi Burkina Faso au alimentat unele dintre cele mai grave crize. Conflictele prelungite ca cele din Siria, Afganistan şi Republica Democrată Congo au continuat, de asemenea, să forţeze un număr mare de oameni să fugă.

Spre deosebire de strămutarea provocată de dezastre, care este de obicei de scurtă durată pe măsură ce oamenii se întorc pentru a reconstrui casele deteriorate sau distruse odată cu trecerea furtunilor, strămutarea provocată de conflicte poate dura ani de zile.

De asemenea, raportul a avertizat că o convergenţă a conflictelor şi a dezastrelor naturale înrăutăţeşte problema, majoritatea conflictelor având loc anul în ţările vulnerabile la impactul schimbărilor climatice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici