Cine este Paul Ryan, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA

Paul Ryan, partenerul lui Mitt Romney în tandemul republican, care se va confrunta joi, în cadrul unei dezbateri televizate, cu vicepreşedintele Joe Biden, este un congresmen conservator de Wisconsin (nord) care s-a transformat în promotorul disciplinei bugetare.

257 afișări
Imaginea articolului Cine este Paul Ryan, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA

Paul Ryan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu o faţă slăbită şi o statură suplă, Paul Ryan este, la vârsta de 42 de ani, una dintre speranţele Partidului Republican. El a devenit, în 2011, unul dintre membrii cei mai influenţi ai Camerei Reprezentanţilor, preluând şefia foarte influentei Comisii pentru Buget şi atacând unul dintre dosarele cele mai conflictuale cu democraţii, şi anume datoria uriaşă a statului.

Departe de a fi un nou venit în politică, el a fost ales de şapte ori în Camera Reprezentanţilor şi a lucrat la Capitoliu, sediul Congresului Statelor Unite, aproape jumătate din viaţa sa.

În opinia multor conservatori doritori să dispună de un candidat la funcţia de vicepreşedinte îndrăzneţ, pentru a-l contrabalansa pe moderatul Mitt Romney, cu poziţii considerate îndoielnice asupra avortului sau căsătoriei între persoane de acelaşi sex, Paul Ryan, cu charisma sa, pare alegerea ideală.

Originar din Wisconsin, unde continuă să trăiască împreună cu soţia şi cei trei copii, el pledează pentru imprimarea unei noi direcţii economiei şi a propus la începutul anului un proiect de buget destinat să "arate cum (...) să fie salvată ţara de viitoare datorii, îndoieli şi declin".

Deşi proiectul său, care a fost adoptat în martie de către Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul republicanilor, şi care propune să fie tăiată suma de cinci miliarde de dolari la capitolul cheltuieli pe următorii zece ani, nu are nicio şansă să treacă de Senat, dominat de către democraţi, el reprezintă poziţia taberei conservatoare cu privire la reducerea deficitului fără o creştere a impozitelor, ci operând tăieri la nivelul programelor federale.

În primul său discurs susţinut în calitate de candidat la funcţia de vicepreşedinte, în august, la Norfolk (Virginia, est), Ryan nu a ratat ocazia să critice politicile "greşite" ale preşedintelui în exerciţiu Barack Obama. "Şomajul important, veniturile în scădere şi datoria zdrobitoare nu ar trebui să constituie o nouă normă. Acesta este rezultatul unor politici greşite", a apreciat el.

Născut şi crescut la Janesville, în sud-estul statului Wisconsin, la fel ca mai multe generaţii înaintea sa, Paul Ryan, un catolic practicant, este în continuare marcat de moartea tatălui său, în perioada liceului. A fost o pierdere care l-a împins pe studentul serios să se închidă în sine, să devină membru al unor cluburi de latină şi istorie şi să devoreze cărţile teoreticienei americano-ruse a capitalismului Ayn Rand.

"Am crescut foarte repede", a mărturisit el pentru New Yorker.

Lucrând încă de la începutul anilor 1990 pentru un senator din Wisconsin, iar ulterior ca redactor al discursurilor lui Jack Kemp, candidat la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite în 1996, Ryan este ales în Congres la vârsta de 28 de ani.

El urcă în ierarhia Partidului Republican şi luptă, în 2004, pentru a încerca să privatizeze "Social Security", un program de securitate al Guvernului adresat pensionarilor, prefigurând, deja, dezbateri viitoare.

Un număr de conservatori influenţi au exercitat presiuni asupra lui Mitt Romney pentru ca să îl aleagă ca partener de cursă pe acest tânăr, pregătit să pună pe masă dosare explozive.

Dimpotrivă, unii experţi se îndoiesc de justeţea acestei alegeri destinate să acorde satisfacţie bazei conservatoare a partidului, apreciind că Mitt Romney ar putea să nu îşi dorească electoratul potrivit în vederea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici