DEZBATEREA Joe Biden - Paul Ryan: Candidaţii la vicepreşedinţia Statelor Unite, două stiluri şi două viziuni diferite despre America

Totul îi separă pe candidaţii la vicepreşedinţia SUA, democratul Joe Biden şi republicanul Paul Ryan, care se vor confrunta joi în cadrul unei dezbateri organizate în Kentucky, ei reprezentând două generaţii diferite, fiind două personalităţi diametral opuse şi cu viziuni distincte.

384 afișări
Imaginea articolului DEZBATEREA Joe Biden - Paul Ryan: Candidaţii la vicepreşedinţia Statelor Unite, două stiluri şi două viziuni diferite despre America

Joe Biden şi Paul Ryan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar dacă dezbaterea lor va fi urmărită de mai puţini americani decât cea a candidaţilor la preşedinţie, exerciţiul ar putea fi unul strategic având în vedere scrutinul de la 6 noiembrie: democraţii speră să capete un avantaj după dezbaterea ratată de Barack Obama în faţa rivalului său republican Mitt Romney.

Actualul vicepreşedinte, Joe Biden, în vârstă de 69 de ani, ales din nou de Barack Obama ca partener în tandemul democrat, va avea dificila sarcină de a exploata oportunităţile ratate de preşedinte pentru a-l ataca pe Mitt Romney şi pe tânărul său coechipier, Paul Ryan, în vârstă de 42 de ani.

Fie că este vorba de securitatea socială sau de salvarea industriei auto, dezbaterea Biden-Ryan se anunţă plină de culoare.

Pe de o parte, Joe Biden, originar din Pennsylvania (est) şi veteran în politică, ales de şase ori în Senatul Statelor Unite, este un apropiat al claselor de mijloc şi al muncitorilor, apărător al programelor sociale şi al drepturilor homosexualilor.

Acest bărbat fermecător şi glumeţ alături de care mulţi americani consideră că ar putea bea o bere ar fi un atu major pentru tabăra democrată dacă nu ar avea un defect irezistibil: predilecţia sa de a face gafe şi declaraţii impulsive pe care aliaţii săi se străduiesc ulterior să le atenueze.

De exemplu, în august, când a asigurat că propunerile lui Mitt Romney privind băncile vor fi nişte "lanţuri legate de picioarele americanilor" în cadrul unui discurs în fostul stat sclavagist din Virginia (est). Sau la începutul lunii, când acesta afirma că clasa de mijloc "a fost devastată de aceşti ultimi patru ani".

În mod clar, contrastul cu rivalul său republican care este cu 27 de ani mai tânăr este unul puternic. Încă puţin cunoscut publicului larg, Paul Ryan este un produs al Washingtonului, ales în Camera Reprezentanţilor pentru prima dată la vârsta de 28 de ani în statul său natal Wisconsin (nord) şi reales de şase ori de atunci.

Înalt, şaten, atletic şi cu ochi albaştri neliniştiţi, acest catolic fervent amator de sport este cunoscut drept un promotor al conservatorismului fiscal precum şi un susţinător înfocat al reducerii cheltuielilor publice şi al unei scăderi a impozitelor pentru cei bogaţi.

Preşedinte al Comisiei pentru buget a Camerei Reprezentanţilor, acesta este împotriva asigurărilor medicale impuse de Obama, împotriva avortului inclusiv în caz de viol şi în favoarea portului armelor de foc, fiind el însuşi pasionat de vânătoare.

La fel ca în faţa lui Sarah Palin în 2008, Joe Biden se va confrunta joi cu un personaj tânăr, ambiţios şi carismatic care stârneşte entuziasmul celor foarte conservatori şi care va căuta să îl facă să îşi piardă răbdarea sau să scape o gafă.

Însă în 2008, Joe Biden nu a căzut în capcană şi a rămas politicos în faţa unei Sarah Palin provocatoare, evitând mai presus de toate să pară moralizator. El a preluat avantajul asupra candidatei republicane, anumiţi comentatori apreciind că John McCain, candidatul republican la Casa Albă de atunci, a pierdut cursa mai ales din cauza coechipierei lui.

După această unică dezbatere între candidaţii la vicepreşedinţie, două alte dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute, la 16 şi 22 octombrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici