Citzen Lab: Membri ai opoziţiei din Mexic, vizaţi de o operaţiune de spionaj a autorităţilor

Membri ai unor partide de opoziţie din Mexic au fost vizaţi de o operaţiune de spionaj a autorităţilor, în cadrul căreia au fost folosite instrumente de supraveghere digitală, potrivit unui raport elaborat de grupul de cercetare Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto, informează Reuters.

110 afișări
Imaginea articolului Citzen Lab: Membri ai opoziţiei din Mexic, vizaţi de o operaţiune de spionaj a autorităţilor

Citzen Lab: Membri ai opoziţiei din Mexic, vizaţi de o operaţiune de spionaj a autorităţilor

Politicienii, printre care se numără şi Ricardo Anaya, şeful formaţiunii conservatoare Partidul Acţiunii Naţionale (PAN), au primit mesaje care includeau un program de tip spyware numit Pegasus, care este dezvoltat de compania israeliană NSO Group şi vândut doar guvernelor.

Enrique Pena Nieto, preşedintele Mexicului, a cerut Procurorului general să ancheteze acuzaţiile potrivit cărora Guvernul a spionat persoane private, spunând că vrea să pună capăt acestor acuzaţii, pe care le consideră "false".

Săptămâna trecută, Citzen Lab, un grup de cercetători care se ocupă cu urmărirea modului de răspândire a programelor spion în întreaga lume, au identificat alte 12 activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti care ar fi fost vizaţi de tentative similare de infectare a telefoanelor mobile cu programe de tip spion.

Anya şi alţi doi lideri ai PAN au primit mesaje infectate în iunie 2016, atunci când parlamentarii discutau despre legislaţia anticorupţie, potrivit raportului citat.

Două posturi de televziune din Mexic au publicat miercuri seara un document secret care arăta că Procuratura Generală a plătit peste 32 de milioane de dolari, în octombrie 2014, pentru achiziţionarea programului tip spion. Programul a fost instalat luna următoare, atunci când Arely Gomez, fost senator al partidului de guvernământ, a devenit Procuror General.

Gomez a susţinut joi că folosirea programului de tip spion s-a făcut "în concordanţă cu prevederile legii". Administraţia prezidenţială din Mexic a comunicat că instrumentul a fost folosit în mod exclusiv împotriva organizaţiilor criminale, vizând ameninţările la adresa securităţii naţionale, şi doar cu aprobare din partea judecătorilor.

Acuzaţiile de spionaj se adaugă problemelor cu care se confruntă preşedintele Nieto, a cărui popularitate este în declin din cauza corupţiei endemice şi intensificării violenţelor.

Potrivit Citzen Lab, printre ţintele operaţiunii de spionaj se numără Carmen Aristegui, o jurnalistă care a ajutat la dezvăluirea faptului că soţia preşedintelui Nieto a achiziţionat o casă de la o companie cu contracte majore cu statul, dar şi avocaţii care reprezintă familiile celor 43 de studenţi care au dispărut în anul 2014 şi aparent au fost masacraţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici