Coletul-capcană interceptat în Dubai venea din Yemen via Doha, afirmă aviaţia civilă

Coletul-capcană interceptat pe aeroportul din Dubai a fost transportat la bordul unui avion al companiei Qatar Airways, care efectua o cursă între capitala yemenită Sanaa şi Dubai, via Doha, a anunţat sâmbătă agenţia WAM, citând Autoritatea generală a aviaţiei civile.

57 afișări
Imaginea articolului Coletul-capcană interceptat în Dubai venea din Yemen via Doha, afirmă aviaţia civilă

Coletul-capcană interceptat în Dubai venea din Yemen via Doha, afirmă aviaţia civilă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Autoritatea generală a aviaţiei civile (GCAA) a anunţat sâmbătă că pachetul care a fost descoperit pe aeroportul internaţional din Dubai (...) a fost transportat din Sanaa la bordul unui avion al Qatar Airways cu destinaţia Doha, care mergea apoi spre Dubai", a precizat WAM.

Comandantul poliţiei din Dubai, generalul Dahi Khalfane, a declarat anterior că autorităţile au fost informate de "ţări occidentale" că un colet suspect a părăsit Yemenul cu destinaţia Dubai, trecând printr-o a treia ţară arabă, pe care nu a vrut să o menţioneze.

Citând experţii, poliţia din Dubai a precizat că pachetul conţinea o imprimantă de calculator al cărei cartuş avea pentrită (PETN) şi plumb, un produs exploziv puternic.

Generalul Khalfane a afirmat că pachetul era operaţional şi ar fi putut exploda în avion, dacă nu ar fi fost interceptat la timp.

"Coletul a fost confiscat la aeroportul internaţional din Dubai după ce a generat neîncrederea autorităţilor", precizează comunicatul GCAA, citat de WAM. "Testele efectuate în laborator au confirmat că pachetul conţinea substanţe explozibile".

Un alt dispozitiv a fost descoperit vineri pe aeroportul din East Midlands, în centrul Angliei. Acesta era ascuns într-o imprimantă şi ar fi putut exploda oriunde, potrivit ministrului britanic de Interne, Theresa May.

"Nu credem că autorii atacului puteau şti unde se afla dispozitivul în momentul exploziei planificate", a adăugat ministrul.

Dispozitivele explozive care se aflau în cele două colete, care erau destinate Statelor Unite, poartă "amprenta al-Qaida", potrivit Washingtonului şi Dubaiului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici