Comisia de apărare din Senat, de acord cu alocarea de bani pentru avionul demnitarilor

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, luni, că membrii comisiei au dat un aviz favorabil OUG prin care sunt alocaţi bani pentru cumpărarea unui avion pentru zboruri speciale, însă deocamdată nu se cunosc costurile acestei achiziţii.

71 afișări
Imaginea articolului Comisia de apărare din Senat, de acord cu alocarea de bani pentru avionul demnitarilor

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (Imagine: Mediafax Foto)

"La ora actuală nu putem discuta pe date concrete, pentru că nu a prezentat nimeni nicio analiză comparată asupra produselor care sunt pe piaţă, tipul de finanţare, costurile integrale ale programului şi, drept urmare, ca să nu blocăm avizarea OUG privind rectificarea, noi ne-am dat un vot favorabil", a declarat Dobriţoiu.

Preşedintele Comisiei de apărare a precizat că la nivelul comisiei a fost avizată favorabil ordonanţa privind rectificarea bugetară prin care Ministerului Apărării îi sunt alocate 13,5 milioane de lei în scopul începerii procedurii de achiziţie a unui avion destinat deplasărilor înalţilor demnitari ai statului.

Dobriţoiu a menţionat că prin votul de luni din comisie Guvernul "are undă verde pentru a «starta» procesul de evaluare a produselor, a ofertelor".

El a menţionat că, în momentul în care Guvernul va decide în privinţa achiziţiei unui avion pentru demnitari, la nivelul Comisiei de apărare din Senat va exista un nou vot în această privinţă.

"Cu certitudine achiziţia (avionului pentru demnitari - n.r.) se va face cu avizul comisiei parlamentare", a mai afirmat preşedintele Comisiei de apărare.

"Suma aceea de 56 de milioane (euro - n.r.) a fost avansată, a fost un răspuns la o întrebare a unui membru al comisiei legată de costurile estimative totale ale unui program. S-a avansat o sumă, nu ştim care este fundamentarea acelei sume, din cauza asta am amânat decizia. Nici astăzi nu se cunosc costurile legate de această achiziţie (...) Costurile acelea au fost estimative, nu ştiu dacă ele s-au bazat pe o cerere de ofertă, ci au fost o gândire... Am crezut că la nivelul Ministerului Apărării există o gândire foarte clară vizavi de această achiziţie. Ori, domnul ministru Duşa a infirmat astăzi că ar fi fost analizate nişte produse de piaţă, deci au fost nişte sume aruncate, puse pe masă", a mai spus Dorbiţoiu.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a declarat, luni, că este prematur să se discute despre un preţ în ceea ce priveşte achiziţionarea avionului pentru demnitari, menţionând că acest lucru va fi supus dezbaterii CSAT, iar suma alocată "va rezulta în urma unei licitaţii".

"Nu s-a luat nicio decizie la nivelul ministerului, legat de sumă, şi nici de soluţia care va fi adoptată (...) Oricum, acest document privind realizarea capabilităţii de transport special va fi supus dezbaterii şi în CSAT. Deocamdată se analizează mai multe variante, când vom avea o variantă optimă vom preciza şi suma, dar suma va rezulta în urma unei licitaţii", a mai spus Duşa.

Ministrul a afirmat că în cazul "capabilităţii de transport special", care ar viza demnitarii, este vorba atât de avioane, cât şi de piloţi, personal tehnic, posibilităţi de transmisiuni sau posibilităţi de operare.

"Probabil că în Comisie s-au prezentat unele preţuri care sunt pe piaţă în momentul de faţă la diferite tipuri de avioane, deocamdată n-am stabilit nici tipul, nici felul în care realizăm această capabilitate. A vorbi de o sumă în acest moment este prematur", a mai susţinut ministrul Apărării.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

Preşedintele Traian Băsescu declara tot în august că şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York din "motive bugetare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici