Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval

Comisia Europeană a cerut, miercuri, României să adapteze legislaţia la reglementările Uniunii Europene privind instalaţiile portuare pentru preluarea deşeurilor produse de nave, în caz contrar existând riscul sesizării Curţii Europene de Justiţie.

461 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval

Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval

În cadrul unui comunicat referitor la proceduri de sancţionare a statelor membre pentru refuzul de adoptare a reglementărilor comunitare, Comisia Europeană a cerut României, Austriei, Republicii Cipru şi Portugaliei măsuri legislative în domeniul siguranţei maritime. Este vorba de transpunerea în legislaţia naţională a reglementărilor privind instalaţiile portuare necesare preluării deşeurilor produse de nave.

"Comisia Europeană cere Austriei, R.Cipru, Portugaliei şi României să transpună deplin în legislaţie reglementările UE privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor produse de nave şi a reziduurilor cargo (Directiva CE 2015/2087). Această directivă a modificat reglementările UE (Directiva 2000/59/CE) care obligă echipajele navelor să transmită o serie de informaţii înainte de intrarea în porturi, de genul volumului şi tipului deşeurilor care trebuie aruncate şi capacităţilor de stocare la bord. De asemenea, s-a adăugat obligaţia transmiterii de informaţii despre deşeurile lăsate în instalaţiile din ultimul port în care s-au aflat. Directiva CE a fost adoptată pentru a asigura compatibilitatea cu măsuri implementate la nivelul Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) şi pentru evitarea incertitudinii în rândul utilizatorilor instalaţiilor portuare şi autorităţilor", transmite Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"Directiva trebuia transpusă în legislaţia naţională până cel târziu pe 9 decembrie 2016, dar până în prezent Austria, R.Cipru, Portugalia şi România nu au făcut acest lucru. Celor patru state membre li s-au acordat două luni pentru remedierea situaţiei; în caz contrar, Comisia Europeană ar putea decide sesizarea Curţii de Justiţie a UE", avertizează Executivul Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici