Comisia Europeană propune modificarea colectării TVA, pe "principiul destinaţiei", pentru tranzacţii peste 10.000 €

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o propunere de directivă care prevede introducerea "principiului destinaţiei" în colectarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la tranzacţiile peste suma de 10.000 de euro între companii, informează un comunicat oficial.

779 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune modificarea colectării TVA, pe "principiul destinaţiei", pentru tranzacţii peste 10.000 €

Comisia Europeană propune modificarea colectării TVA, pe "principiul destinaţiei", pentru tranzacţii peste 10.000 €

"Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere care, dacă va fi adoptată, va permite statelor membre să aplice un sistem de TVA diferit de cele existente în acest moment în statele membre. Pentru a se proteja piaţa internă, această derogare se va aplica doar în condiţii stricte. În prezent, toate companiile implicate în reţeaua de producţie şi distribuţie sunt parţial responsabile de colectarea TVA. Propunerea de astăzi privind un Mecanism opţional de Taxare Generală Inversă înseamnă că ţările UE vor putea aplica temporar un sistem care face derogare de la actuala plată fracţionată a TVA-ului", transmite Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Vânzările între companii peste suma de 10.000 de euro ar putea fi efectuate fără TVA, costurile pentru Taxa pe Valoare Adăugată urmând să intre în responsabilitatea consumatorului final", precizează CE.

"Unele ţări membre au exprimat dorinţa de a utiliza un Mecanism de taxare generală inversă pe pieţele interne. Astăzi, îndeplinim promisiunea de a materializa această propunere, însă cu stabilirea unor principii pentru garantarea integrităţii pieţe interne. Prioritatea principală a Comisiei va fi implementarea unui sistem de TVA la nivelul UE axat pe principiul destinaţiei. Încă o dată, cerem statelor membre să susţină eforturile în curs de modernizare a sistemului TVA la nivel comunitar şi de creare a unei solide zone unice europene protejată de fraude la TVA. Aceasta este singura soluţie viabilă pe termen lung în piaţa internă, în contextul în care trezoreriile naţionale pierd 160 de miliarde de euro anual la colectarea TVA-ului", a declarat Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare, Taxare şi Uniune Vamală.

Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie să primească în final aprobarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Taxarea inversă funcţionează pe baza principiului următor: producătorul vinde marfa fără TVA către dealer; mai departe, pe lanţ, dealerul vinde marfa către distribuitor, iar acesta către următoarea verigă şi, ulterior, către magazin. Practic, toţi vând produsele fără TVA, Taxa pe Valoare Adăugată încasându-se doar în final, la vânzarea produsului către populaţie. Practic, TVA-ul nu mai circulă pe lanţul de vânzări în sensul de la cumpărător la producător, ci în sensul invers - de la producător la cumpărător. În acest mod, se reduce evaziunea la comerţul cu produsele intermediare, determinându-se automat şi reducerea evaziunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici