Conflictul din Hong Kong. Carrie Lam, după ce protestatarii au cerut ajutorul SUA: Escaladarea violenţei nu va rezolva problemele

Publicat: 10 09. 2019, 09:24
Actualizat: 28 07. 2021, 14:58

„Escaladarea şi continuarea violenţelor nu va rezolva problemele cu care se confruntă societatea noastră acum. Acest lucru doar va accentua conflictul, contradicţiile şi ura din societate”, a declarat Carrie Lam.

De asemenea, premierul din Hong Kong a criticat Parlamentele altor ţări pentru încercarea de a se implica în conflictul din Hong Kong.

„Este extrem de nepotrivit ca Parlamentele străine să interfereze cu afacerile interne din Hong Kong în orice fel, nu vom permite Statelor Unite să devină un acţionar în afacerile din Hong Kong”, a adăugat Carrie Lam.

În cadrul protestelor de duminică, cetăţenii au cerut ajutor extern pentru a aduce înapoi democraţia în Hong Kong.

Prim-ministrul Carrie Lam le-a transmis protestatarilor că acţiunile administraţiei sale, inclusiv retragerea proiectului de lege, nu au avut ca scop direct încetarea protestelor şi violenţelor.

„Acest lucru a fost pentru a-mi exprima dorinţa sinceră de a iniţia un dialog cu cetăţenii”, a declarat Carrie Lam.

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.