Coreea de Nord a anulat în ultima clipă o întâlnire cu vicepreşedintele american Mike Pence

Vicepreşedintele american Mike Pence ar fi trebuit să participe la o întâlnire cu oficialii nord-coreeni prezenţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, dar Coreea de Nord a anulat întrevederea în ultima clipă, a anunţat cabinetul vicepreşedintelui, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2278 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a anulat în ultima clipă o întâlnire cu vicepreşedintele american Mike Pence

Coreea de Nord a anulat o întâlnire cu vicepreşedintele american Mike Pence, anunţă Washingtonul

"Coreea de Nord a promovat o întâlnire în speranţa că vicepreşedintele îşi va atenua mesajul, fapt care ar fi făcut loc pe scena mondială pentru propaganda lor pe durata Jocurilor Olimpice. Această administraţie va împiedica dorinţa lui Kim Jong-Un de a-şi vopsi regimul ucigaş cu fotografii frumoase la Jocurile Olimpice. Poate că de aceea s-au retras de la întâlnire sau poate că nu au fost niciodată sinceri în privinţa participării la aceasta", a transmis şeful de cabinet al vicepreşedintelui SUA, Nick Ayers.

În timpul vizitei din Coreea de Sud, Mike Pence a condamnat încălcările drepturilor omului de către regimul de la Phenian şi a anunţat "cele mai dure şi mai agresive" sancţiuni împotriva Phenianului, pentru dezvoltarea programelor nucleare şi cu rachete balistice. Totodată, vicepreşedintele american a subliniat importanţa consolidării alianţei cu Japonia şi Coreea de Sud.

"Preşedintele [Donald Trump] a luat decizia că dacă [nord-coreenii] vor să discute, ne vom transmite mesajul fără compromisuri. Dacă ar fi cerut o întâlnire, am fi fost prezenţi. De asemenea, preşedintele a spus foarte clar că, până când nu vor fi de acord cu denuclearizarea completă, nu ne vom schimba poziţia şi nu vom negocia", a mai declarat Nick Ayers.

Potrivit oficialilor americani, Mike Pence ar fi trebuit să se întâlnească la PyeongChang cu Kim Yo Jong, sora cea mică a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, şi cu Kim Yong Nam, preşedintele prezidiului Adunării Supreme a Poporului din Coreea de Nord.

Sportivii din Coreea de Nord şi Coreea de Sud au defilat împreună la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, sub acelaşi steag la ceremonia de deschidere, o premieră în ultimii 12 ani. Totodată, cele două state au format o echipă comună de hochei feminin pentru evenimentele care se desfăşoară în perioada 9-27 februarie.

Cu toate acestea, regimul nord-coreean a avertizat, luni, că reluarea exerciţiilor militare comune Coreea de Sud-SUA deteriorează dialogul inter-coreean şi amplifică tensiunile în Peninsula Coreeană. Phenianul consideră că aceste acţiuni reprezintă o repetiţie pentru agresiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici