Coreea de Nord va transmite marţi "un anunţ de mare importanţă". Regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică ce ar fi căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. Reacţia lui Donald Trump

Coreea de Nord a lansat, marţi, cu câteva zile înainte de summitul G20, o rachetă balistică despre care se presupune că a căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei, precizează site-ul Reuters. Agenţia de ştiri sud-coreene, Yonhap, a menţionat că în cursul zilei de marţi Coreea de Nord va transmite un anunţ de mare importanţă

11927 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord va transmite marţi "un anunţ de mare importanţă". Regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică ce ar fi căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. Reacţia lui Donald Trump

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică ce ar fi căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei

Marţi dimineaţa, Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă balistică de rază medie, conform unor oficiali sud-coreeni şi americani.

Moon Jae-in, preşedintele Coreei de Sud, a declarat că Armata analizează racheta, existând posibilitatea ca acesta să fi fost o rachetă balistică intercontinentală.

Potrivit unor oficiali sud-coreeni, racheta ar fi zburat pe o distanţă de aproximativ 930 km, altitudinea la care aceasta a ajuns neputând fi deocamdată determinată.

Reprezentanţi ai Guvernului de la Tokyo au afirmat că racheta a zburat în jur de 40 de minute şi ar fi căzut în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. Totodată, au atras atenţia că acest test reprezintă o violare clară a normelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Takahiro Hirano, ofiţer pentru relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării din Japonia, a declarat pentru CNN că racheta ar fi ajuns în apele teritoriale ale Japoniei, care se extind 200 de mile marine de la ţărm.

Potrivit oficialilor Armatei sud-coreene, racheta a fost lansată din provincia Panghyon, aflată la 100 de kilometri de capitala Coreei de Nord, Phenian. Preşedinţia Coreei de Sud a anunţat că preşedintele Moon Jae-in a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate Naţională.

Donald Trump a reacţionat pe Twitter, spunând că liderul nord-corean nu are altceva mai bun de făcut cu viaţa lui.

 

Casa Albă nu a transmis niciun comentariu oficial legat de lansarea rachetei balistice nord-coreene, informează Reuters.

”Această lansare a rachetei balistice este o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului pentru Securitate al ONU. Provocările repetitive de acest fel ale Coreei de Nord sunt absolut inacceptabile”, a transmis un oficial japonez.

”Protestăm şi condamnăm acest lucru”, a adăugat acesta.

Ultimul test efectuat de către Coreea de Nord s-a produs la începutul lunii iunie, când regimul de la Phenian a lansat mai multe rachete de croazieră. Acest eveniment vine înaintea Summitului G20 ce se va desfăşura în perioada 7-8 iulie în Germania, unde liderii Statelor Unite, Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud vor discuta şi despre eforturile de stopare a programului nuclear nord-corean.

Regimul de la Phenian se străduieşte să dezvolte rachete nucleare capabile să lovească teritoriul Statelor Unite.

La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a fost un subiect cheie în discuţiile purtate de preşedintele american, Donald Trump, cu liderii Chinei şi Japoniei. Toate cele trei state au reafirmat obiectivul de a denucleariza Peninsula Coreea.

Totodată, lansarea rachetei balistice vine cu câteva ore înainte de ceremoniile din Statele Unite care vor celebra Ziua Independenţei. Şi în trecut, Coreea de Nord a lansat rachete balistice în apropierea zilei naţionale a SUA.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici