Coreea de Nord ar putea efectua un test cu rachetă chiar săptămâna viitoare

Noi analize ale imaginilor prin satelit arată că pregătirile sunt în curs în Coreea de Nord pentru un test de rachetă cu rază lungă de acţiune, care ar putea avea loc începând de săptămâna viitoare, a anunţat vineri un grup de studii american.

330 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea efectua un test cu rachetă chiar săptămâna viitoare

Coreea de Nord ar putea efectua un test cu rachetă chiar săptămâna viitoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Phenianul nu şi-a schimbat practicile în privinţa pregătirii unei lansări, ar trebui să fie pregătit să lanseze o rachetă încă de la sfârşitul primei săptămâni din decembrie", scrie Nick Hansen, expert în analiza imaginilor prin satelit, pe site-ul institutului americano-coreean al universităţii Johns Hopkins.

Remorcile folosite pentru transportarea primelor două etaje ale unei rachete Unha-3 sunt parcate în apropierea unei clădiri mari, la Sohae. Acesta "este un indiciu clar că etajele rachetei sunt inspectate înainte de a fi duse lângă rampa de lansare, pentru un eventual tir", a adăugat analistul.

Imagini capturate la începutul săptămânii de operatorul comercial de imagini prin satelit DigitalGlobe Inc arată o reluare a activităţii la Sohae (nord-vest), unde a avut loc lansarea ratată a unei rachete în aprilie 2012.

Joi, Consiliul de Securitate al ONU a avertizat Phenianul în legătură cu un eventual tir.

"Suntem cu toţii de acord că va fi inoportun să se procedeze la acest test", a declarat reponsabila de comisia de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, ambasadorul portughez Jose Filipe Moraes Cabral.

Racheta din aprilie - un Taepodong-2 cu o rază de acţiune de 6.700 de kilometri, potrivit experţilor occidentali - ar fi trebuit să lanseze pe orbită un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, dar Seulul, Washingtonul şi aliaţii lor au văzut în aceasta o nouă etapă de perfecţionare a unei rachete cu focos nuclear.

Coreea de Nord încearcă de mai multe decenii să îşi perfecţioneze tehnologia în acest domeniu. Testele sale s-au dovedit însă prea puţin concludente.

Phenianul a realizat în perioada 2006-2009 două teste nucleare care i-au adus sancţiuni grele votate de Consiliul de Securitate al ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici