Coreea de Nord promite că îşi va închide centrul de teste nucleare. La eveniment invită experţi şi jurnalişti străini/ UPDATE: Mesajul lui Putin pentru cele două Corei

Liderul nord coreean Kim Jong Un a promis, în cadrul summitului istoric, că va închide, în luna mai, centrul de teste nucleare, iar la eveniment va invita experţi din Coreea de Sud şi Statele Unite, dar şi jurnalişti străini, anunţă oficialii de la Seul, citaţi de AFP.

4382 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord promite că îşi va închide centrul de teste nucleare. La eveniment invită experţi şi jurnalişti străini/ UPDATE: Mesajul lui Putin pentru cele două Corei

Coreea de Nord promite că îşi va închide centrul de teste nucleare. La eveniment va invita experţi şi jurnalişti străini

Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, sediul Preşedinţiei sud-coreene, a declarat că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, a făcut aceste declaraţii în cursul întrevederii de vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-In.

"Va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi SUA, precum şi jurnalişti, pentru a prezenta totul, într-un mod transparent, comunităţii internaţionale", a transmis, duminică preşedinţia din Coreea de Sud, care a precizat că Kim Jong Un a spus că închiderea centrului de teste nucleare se va face în luna mai.

"Deşi în mod inerent manifest rezistenţă faţă de America, oamenii vor vedea că nu sunt genul de persoană care lansează atacuri nucleare în Coreea de Sud, Pacific sau America", a afirmat Kim, potrivit lui oficialului de la Seul, relatează agenţia Yonhap.

"Unii spun că închidem instalaţii care nu sunt funcţionale, dar veţi vedea că avem alte două tunele care sunt mai mari decât cele existente şi care sunt într-o stare bună", a explicat Kim, făcând probabil referire la informaţiile potrivit cărora poligonul subteran de teste atomice de la Punggye-ri s-ar fi prăbuşit în urma ultimului test nuclear.

Liderul de la Phenian a mai afirmat că nu va repeta "istoria dureroasă a Războiului coreean", adăugând că sunt necesare măsuri concrete pentru a opri riscul producerii unor confruntări militare accidentale.

Kim s-a angajat şi să revină la fusul orar al Seulului, în condiţiile în care în acest moment între cele două Corei există o diferenţă de 30 de minute.

Mass-media de stat nord-coreeană a menţionat rar dezbaterea despre denuclearizarea Peninsulei Coreea, fără să intre în prea multe detalii, axându-se în schimb pe teme precum pacea, prosperitatea şi unitatea coreeană.

Agenţia oficială de ştiri a Phenianului, KCNA, a relatat pe larg despre discuţii şi a elogiat angajamentul liderilor celor două state faţă de "completa denuclearizare" a Peninsulei Coreea.

"În cursul discuţiilor, cele două părţi au avut un schimb de opinii sincer şi deschis cu privire la chestiuni de interes comun, inclusiv probleme ca îmbunătăţirea relaţiilor nord-sud, asigurarea păcii în Peninsula Coreeană şi denuclearizarea peninsulei", a transmis KCNA, relatând că summitul s-a încheiat cu un dineu ce s-a desfăşurat într-o "atmosferă amiabilă încărcată cu sentimente de rude de sânge".

Putin: Rusia este pregătită să ajute la dezvoltarea relaţiilor de cooperare între cele două Corei

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-In, căruia i-a transmis că Moscova doreşte să ajute la dezvoltarea cooperării în Peninsula Coreea, inclusiv cu proiecte trilaterale de infrastructură şi energie în această regiune, informează agenţia Tass.

Administraţia prezidenţială de la Kremlin a comunicat că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa părţii sud-coreene, adăugând că preşedintele de la Seul l-a informat pe Vladimir Putin în legătură cu rezultatele summitului inter-coreean. Un subiect major al convorbirii a fost cel al intenţiei de denuclearizare completă a Peninsulei Coreea, anunţată de liderii de la Phenian şi Seul în urma summitului istoric care a avut loc vineri.

Liderul de la Moscova a subliniat şi importanţa continuării eforturilor de soluţionare pe cale politică şi diplomatică a problemelor din Peninsula Coreea, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Kremlin.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici