Coreea de Nord redeschide canalul de comunicare cu sud-coreenii/ Kim Jong-Un, mulţumit de răspunsul primit la oferta sa de pace

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că va redeschide canalul de comunicare cu sud-coreenii, după ce liderul Kim Jong-Un a apreciat răspunsul Seulului la oferta sa de pace în vederea Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang 2018, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

4165 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord redeschide canalul de comunicare cu sud-coreenii/ Kim Jong-Un, mulţumit de răspunsul primit la oferta sa de pace

Coreea de Nord va redeschide canalul de comunicare cu sud-coreenii/ Kim Jong-Un a apreciat răspunsul Seulului la oferta sa de pace

Coreea de Nord va deschide linia de dialog în localitatea Panmunjom, aflată în zona demilitarizată dintre cele două ţări, la ora locală 15.00, a anunţat televiziunea nord-coreeană de stat.

"Aplicând o decizie a conducerii, vom avea un contact strâns cu sud-coreenii într-o manieră sinceră şi fidelă. Urmează să discutăm problemele legate de organizare şi posibila trimitere a delegaţiei noastre", a spus Ri Son-Gwon, şeful agenţiei pentru afaceri inter-coreene de la Phenian.

Oficialul nord-coreean a mai precizat că liderul Kim Jong-Un "a salutat şi a apreciat foarte mult" susţinerea preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In pentru oferta sa de pace.

"Liderul a subliniat că îmbunătăţirea totală a legăturilor inter-coreene depinde de Coreea de Nord şi de Coreea de Sud", a mai transmis Ri Son-Gwon.

În februarie 2016, Coreea de Nord a întrerupt două canale de comunicare inter-coreene - o linie telefonică instalată la biroul de legătură din localitatea de armistiţiu şi un canal militar - în semn de protest faţă de închiderea unui complex industrial comun. Din punct de vedere tehnic, liniile telefonice nu sunt distruse, dar canalul de dialog nu este operaţional.

Dacă aceste discuţii inter-coreene vor avea loc, vor fi primele începând din decembrie 2015. Niciuna dintre cele două părţi nu a clarificat dacă denuclearizarea Peninsulei Coreene va fi abordată în timpul eventualelor discuţii.

Într-un discurs de Anul Nou, Kim Jong-Un a spus că Phenianul este deschis la dialog cu Seulul, exprimându-şi dorinţa ca ţara să participe la Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc în Coreea de Sud în perioada 9-25 februarie. Ulterior, Coreea de Sud a propus discuţii la nivel înalt cu regimul nord-coreean.

Şeful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, Lee Hee-Beom, a declarat că "sunt făcute pregătiri pentru eventualitatea în care Coreea de Nord îşi va trimite sportivii, susţinătorii şi personalul", iar "Comitetul Olimpic Internaţional a spus de mai multe ori că va sprijini participarea Coreei de Nord".

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat că oficiali din cele două Corei au avut primul contact printr-un canal de comunicare transfrontalier din ultimii doi ani. Nu au fost făcute publice detalii despre subiectele discutate.

"Un oficial nord-coreean a contactat Coreea de Sud prin intermediul acestui canal", a transmis ministerul sud-coreean.

Şeful agenţiei pentru afaceri inter-coreene de la Phenian, Ri Son-Gwon, a precizat că discuţiile au vizat stabilirea unui cadru formal privind trimiterea unei delegaţii nord-coreene la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, Yoon Young-Chan, a declarat că deschiderea canalului de comunicare are o "importanţă semnificativă", deoarece ar putea duce la un dialog constant.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici