Coreea de Nord susţine că a dezvoltat o tehnologie pentru lovirea ţintelor aflate în mişcare pe mare

Regimul din Coreea de Nord a anunţat, marţi, că a dezvoltat o tehnologie care permite lovirea cu precizie a ţintelor aflate în mişcare pe mare, după ce Phenianul ar fi folosit un nou sistem de ghidare în ultimul test cu rachete balistice, relatează site-ul agenţie Yonhap.

1328 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord susţine că a dezvoltat o tehnologie pentru lovirea ţintelor aflate în mişcare pe mare

Coreea de Nord susţine că a dezvoltat o tehnologie pentru lovirea ţintelor aflate în mişcare pe mare (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică de tip Scud, cu rază scurtă de acţiune, care a pornit de pe coasta estică şi s-a prăbuşit în Marea Japoniei (Marea de Est). Distanţa de zbor a fost de aproximativ 450 de kilometri, potrivit armatei sud-coreene.

Autorităţile nord-coreene susţin că zona de acţiune pentru acest test a fost înjumătăţită, ceea ce înseamnă că distanţa care poate fi parcursă de racheta balistică Scud ar putea fi de aproximativ 1.000 de kilometri.

În aceste condiţii, sistemul de ghidare cu rachete balistice nord-coreean ar reprezenta o potenţială ameninţare pentru trupele americane staţionate în Japonia şi care sunt pregătite de intervenţie în caz de urgenţă.

Presa de la Phenian a anunţat că racheta balistică lansată luni este o variantă Scud-ER (rază largă de acţiune) cu echipamente auxiliare pentru stabilitatea si acurateţea zborului. Totodată, în urma testului ar fi fost atins un punct ţintă planificat, cu o deviaţie de doar şapte metri.

În timp ce observa lansarea rachetei balistice de pe coasta de est, preşedintele nord-coreean Kim Jong-Un a comparat-o cu "o puşcă cu lunetă" şi a denumit-o "un ucigaş de portavioane", pentru capacitatea rachetei de a lovi ţinte inamice aflate în mişcare atât pe uscat, cât şi pe mare.

Regimul nord-coreean se declară încurajat de dezvoltarea rachetei balistice cu rază intermediară Pukguksong-2 (IRBM), care poate traversa până la 5.000 de kilometri. Obiectivul principal ar fi sporirea preciziei pentru rachetele balistice aflate în stoc şi reducerea timpului de pregătire a lansării.

În acelaşi timp, inginerii nord-coreeni ar fi folosit în recentele teste balistice "un motor turboreactor cu încălzire redusă" în secţiunea de mijloc a rachetei, pentru a îmbunătăţi controlul vitezei şi stabilitatea, precum şi o "corecţie de ghidare ultra-precisă", pentru faza terminală a zborului.

Coreea de Nord a încercat cel puţin zece lansări de rachete balistice începând din luna ianuarie a acestui an, în ciuda avertizărilor primite din partea ONU şi a ameninţărilor cu posibile acţiuni militare din partea Statelor Unite ale Americii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici