Creşterea economică a Chinei este în scădere, pe fondul crizei energetice şi din construcţii

  • Ritmul creşterii economice s-a redus în China, pe fondul crizei energetice şi limitării creditării în sectorul construcţiilor
  • În trimestrul trei, China a înregistrat o creştere economică de 4,9%, în scădere de la 7,9%
389 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a Chinei este în scădere, pe fondul crizei energetice şi din construcţii

Sursa foto: profimedia

Creşterea economică a Chinei s-a redus în ultimele luni, pe fondul diminuării activităţilor de construcţii şi al crizei energetice, generând riscuri asupra partenerilor comerciali şi asupra pieţelor financiare mondiale, informează agenţia Associated Press.

China a înregistrat în trimestrul trei o creştere economică de 4,9%, sub aşteptări, în scădere comparativ cu trimestrul al doilea, când valoarea PIB-ului crescuse cu 7,9%. Activităţile de producţie, vânzările în domeniul retail şi investiţiile în sectorul construcţiilor sunt în scădere.

Activităţile de producţie sunt afectate de limitele impuse la consumul de electricitate, pe fondul crizei energetice, şi de lipsa microcipurilor şi a altor componente electronice, din cauza pandemiei. Activităţile în sectorul construcţiilor sunt, de asemenea, în scădere, în condiţiile noilor reglementări, care fixează limite de creditare.

"Efectele în lanţ asupra restului lumii ar putea fi semnificative" din cauza scăderii cererii în China pentru furnizarea de materii prime, afirmă analistul Mo Ji, de la grupul Fidelity International.

"Nici măcar pieţele dezvoltate, inclusiv Statele Unite, nu ar fi imune la înăsprirea semnificativă a condiţiilor financiare mondiale generate de şocul asupra creşterii economice chineze şi de presiunile financiare", explică expertul.

"Creşterea economică a Chinei va continua să se diminueze", avertizează, la rândul său, Louis Kuijs, de la Institutul Economic Oxford.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici