„Termenul cel mai rapid pentru Croaţia este data de 1 ianuarie 2013, iar cel mai îndelungat este 1 ianuarie 2014. Este realist”, a declarat Swoboda, într-un interviu pentru cotidianul croat.
„O aderare la 1 ianuarie 2013 ar constitui un fel de record şi ar reprezenta o procedură extrem de rapidă”, a precizat el.
Croaţia a deschis în iunie ultimele trei dintre cele 35 de capitole tematice în cadrul negocierilor de aderare la UE.
Fosta republică iugoslavă se ambiţionează să încheie aceste negocieri până în iunie 2011. Odată încheiate negocierile, un tratat de aderare trebuie semnat şi apoi ratificat de toate statele membre ale UE, înainte ca ţara să poată adera la blocul comunitar.
Swoboda a explicat că procesul de ratificare a acestui tratat pentru Croaţia ar putea începe cel mai devreme în octombrie 2011 şi s-ar putea încheia în noiembrie 2012.
„Atunci ar fi logic să luăm în considerare ianuarie 2013 ca dată de aderare pentru Croaţia”, a precizat raportorul.
„Aş rămâne totuşi prudent cu pronosticurile, pentru a evita noi decepţii. Ar trebui să ne străduim toţi să atingem termenul cel mai apropiat, începutul lui 2013”, a adăugat el.
Afirmaţiile lui Swoboda intervin după adoptarea de către Comisia de afaceri externe a Parlamentului European a unei rezoluţii care prevede că negocierile de aderare cu Croaţia pot fi încheiate în prima jumătate a acestui an, dacă reformele pe care această ţară trebuie să le mai implementeze rămân pe calea cea bună.
Reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi restructurarea şantierelor navale publice sunt principalele provocări pe care Croaţia trebuie să le depăşească în această ultimă fază a aderării sale la blocul comunitar.