Croaţia suferă, după o nouă zi în care a fost zguduită de cutremure: Două oraşe devastate, şapte morţi şi zeci de răniţi

  • Croaţia a fost lovită de un cutremur de peste 6 grade
  • Şapte oameni au murit şi zeci de persoane au fost rănite
  • Autorităţile se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească
  • În ultimele 30 de zile, Croaţia a fost lovită de o serie de cutremure mari (39 cu magnitudinea de 2.0, 6 cutremure între 4.0 şi 5.0)
  • Cele mai afectate au fost oraşele Petrinja şi Zagreb
  • Miercuri dimineaţă, alte două cutremure cu magnitudine de peste 4.0 au avut loc în Croaţia
4061 afișări

UPDATE: În Croaţia, pământul continuă să tremure

Pământul continuă să se zguduie în Croaţia. Este a treia zi. Agenţia de seismologie a anunţat încă două cutremure de 4,6 şi 4,8 grade produse dimineaţă devreme, tot în Petrinja.

Ines Ivancic este şefa centrului seismologic şi face previziuni sumbre. Spune că pământul se va zdruncina mult timp de acum încolo şi că vor urma şi alte sesime puternice. La cutremurul de ieri, unda de şoc s-a întins în aproape tot nordul Europei.

De atunci, pământul a tremurat aproape la fiecare minut. Au fost 25 - 30 de seisme cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter. Cutremurele mai mici, precum cele de acum câteva ore, vor afecta clădirile care au mai rămas în picioare în Petrinja, crede Ivancic.

Croaţia suferă, după două zile în care a fost zguduită de cutremure

Două oraşe devastate, şapte morţi şi zeci de răniţi. Cutremurele au zguduit Croaţia două zile la rând.

În Petrinja nu mai există o cladire care să nu fi fost avariată. O feţiţă de 12 ani a murit sub dărâmături. Jurnaliştii croaţi spun că vecinii au încercat 40 de minute să o resusciteze pe micuţă. Dar nu au mai putut face nimic pentru ea.

Filmul ultimelor zile este dramatic în Croaţia. Un cutremur de 5,2 a lovit luni dimineaţă regiunea Petrinja – Sisak. Au urmat 6 cutremure cu magnitudini cuprinse între 4 şi 5 grade. Apoi, marţi, cutremurul de 6,4 a îngrozit lumea. A fost o bubuitură şi apoi totul s-a zguduit, spune Luna, în vârstă de 16 ani.

„Am avut un atac de cord. A fost un sunet puternic, pe care l-am auzit şi înainte, Dar acum a lovit o data şi a fost oribil”, povesteşte Luna de Grigosogno.

„Cutremur din nou. Imens. Puternic. Este o catastrofă. Apartamentul meu este distrus. Clădirea este ok, dar apartamentul meu este complet distrus. Este o catastrofă”, spune o altă localnică din Petrinja.

Zguduitura l-a prins pe primarul oraşului Darinko Dumbovic în timp ce vorbea cu presa despre cutremurul produs cu o zi înainte. Nici nu îşi imagina ce urmează. Toată lumea a fugit îngrozită.

Şi guvernatorul Sisak a fost sursprins de al doilea cutremur, chiar în timpul unei conferinţe. Acesta a fugit să se adăpostească.

Zona Petrinja este acum un morman de dărâmături. Frumoasa Croaţie suferă. În multe oraşe, oamenii au stat în stradă ore în şir, până când autorităţile i-au anunţat că este sigur să intre în case. Însuşi premierul Plenkovic a fost afectat de ce a găsit în Petrinja. Spune că oraşul este ruinat.

„Acesta este, din păcate, cel mai puternic cutremur. Oraşul este ruinat. Văd că primarul Dumbovic este în stare de şoc. Am angajat toate serviciile. Centrul oraşului Petrinja, faţă de ieri, este de nerecunoscut. Trebuie să vedem cum să oferim cazare oamenilor, să evacuăm o parte din oraş. Văd că nu ştim încă cine mai este sub ruine. Serviciile de urgenţă, militare şi civile sunt din Zagreb. Toţi vor ajuta”, a declarat premierul Croaţiei.

Acum, Croaţia aşteaptă ajutorul vecinilor şi al Uniunii Europene care au anunţat că vor pune umărul la reconstrucţia oraşelor distruse.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici