CRONOLOGIE: Patru ani de eforturi în căutarea unei soluţii la războiul din Siria

Reuniunea internaţională prevăzută vineri la New York este ultima dintr-o serie de iniţiative în vederea găsirii unei soluţii la conflictul din Siria, în contextul în care eforturi recente au condus la un nou impuls, implicând o cooperare americano-rusă, relatează AFP în pagina electronică.

356 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Patru ani de eforturi în căutarea unei soluţii la războiul din Siria

CRONOLOGIE: Patru ani de eforturi în căutarea unei soluţii la războiul din Siria (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Absolut toate încercările de soluţionare a conflictului armat din Siria au eşuat până în prezent.

Reuniunea de la New York se înscrie în procesul de la Viena - în cadrul căruia 17 ţări discută despre o foaie de parcurs pentru Siria, o ţară devastată de un război care s-a soldat cu peste 250.000 de morţi şi care a determinat exodul a milioane de persoane, începând din martie 2011.

INIŢIATIVE ARABE

- 2 noiembrie 2011: Liga Arabă anunţă un acord cu Siria asupra unui plan care prevede o încetare a violenţelor, eliberarea deţinuţilor şi retragerea armatei din oraşe.

Niciuna dintre clauze nu este respectată.

În săptămânile care urmează, Liga Arabă suspendă participarea Siriei în cadrul organizaţiei şi-i aplică sancţiuni de o amploare fără precedent.

La începutul lui 2012, regimul preşedintelui Bashar al-Assad închide uşa oricărei soluţii arabe şi se declară hotărât să pună capăt revoltei populare, pe care reprimă în sânge.

PLANUL ANNAN

- 12 aprilie 2012: Un armistiţiu, în cadrul planului emisarului ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan, se face ţăndări în câteva ore.

GENEVA I

- 30 iunie 2012: Grupul de Acţiune (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, dar şi Turcia şi ţări arabe) ajunge la un acord, la Gneva, asupra principiilor unei tranziţii - interpretate însă diferit.

Washingtonul apreciază că acest acord - care nu va fi niciodată pus în aplicare - deschide calea perioadei "post-Assad", în timp ce Moscova şi Bijingul reafirmă că sirienilor le revine sarcina să-şi stabilească viitorul.

ACORD AMERICANO-RUS CU PRIVIRE LA ARMAMENTUL CHIMIC

- 14 septembrie 2013: Statele Unite şi Rusia încheie, la Geneva, un acord privind distrugerrea arsenalului chimic sirian.

Acordul îndepărtează - in extremis - ameninţarea unor atacuri aeriene americane, pe care Statele Unite o formulase în urma unui atac chimic sângeros atribuit regimului sirian.

GENEVA II

- 22-31 ianuarie 2014: Negocieri între opoziţie şi regim, lansate la presiunea Statelor Unite, aliaţilor lor şi opoziţiei, dar şi a Rusiei -susţinătoarea regimului-, se încheie fără vreun rezultat concret.

- 15 februarie: Mediatorul ONU Lakhdar Brahimi, care l-a înlocuit pe fostul secretar al ONU Kofi Annan după ce acest a demisionat din postul de emisar pentru Siria în august 2012, pune capăt negocierilor.

- 13 mai: Brahimi demisionează, la rândul său, după mai bine de 20 de luni de eforturi soldate cu eşecuri.

PLAN ONU

- 17 august 2015: Consiliul de Securitate al ONU susţine în mod unanim o iniţiativă vizând să favorizeze o soluţie politică, primită cu neîncredere de către regimul de la Damasc şi opoziţie.

OFENSIVA RUSĂ/PROCESUL DE LA VIENA

- 20 octombrie 2015: La trei săptămâni după lansarea unei intervenţii militare ruse în războiul din Siria, la solicitarrea Damascului potrivit Moscovei, Vladimir Putin trece la ofensivă pe fronturile diplomatic şi politic, primindu-l pe Bahar al-Assad.

- 30 octombrie: În total 17 ţări - între care Rusia, Statele Unite, Franţa şi în premieră Iranul - examinează, la Viena, posibilităţile unei soluţii politice, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei siriene sau regimului sirian. Ele sunt despărţite de un dezacord profund cu privire la soarta lui al-Assad.

- 14 noiembrie: Marile puteri se înţeleg, la Viena, asupra unui calendar - şi anume o întâlnire, până la 1 ianuarie, între opoziţie şi regim, formarea unui guvern de tranziţie în termen de şase luni şi organizarea unor alegeri în termen de 18 luni.

Divergenţe profunde continuă să existe cu privire la soarta lui al-Assad.

- 10 decembrie: Principalele grupări din cadrul opoziţiei - politice şi armate - siriene anunţă, la Riyadh, că au ajuns la un acord în vederea unor negocieri cu regimul de la Damasc, dar cer plecarea lui al-Assad la începutul unei eventuale perioade de tranziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici