Cum decurge o zi în cea mai nouă staţiune de schi din Coreea de Nord - VIDEO

De la hotelul de lux, până la tunurile de zăpadă suedeze, staţiunea pare special construită la ordinele lui Kim Jong-un să uimească. Simon Cokerell, unul dintre primii turişti invitaţi să viziteze noua atracţie nord-coreeană, a relatat experienţa pe blogul companiei la care lucrează.

3879 afișări
Imaginea articolului Cum decurge o zi în cea mai nouă staţiune de schi din Coreea de Nord - VIDEO

O zi în cea mai nouă staţiune de schi din Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Coreea de Nord nu este o ţară cu tradiţie în sporturile de iarnă, câştigând doar două medalii, una de argint şi una de bronz, în istoria participărilor la Jocurile Olimpice, iar construirea unei staţiuni montane luxoase în statul comunist, izolat, pare o idee fantastică. Şi totuşi, autorităţile nord-coreene se laudă cu un hotel "de şapte stele" şi o staţiune care "este în centrul atenţiei globale", la Masik, în provincia Kangwon.

Simon Cockerell, angajatul unei agenţii de turism care este specializată în excursii către Coreea de Nord, a fost printre primii occidentali care au văzut noul motiv de mândrie al lui Kim Jong-un. "Am ajuns pe 12 ianuarie şi am fost surprins să dau peste nimeni altul decât Dennis Rodman", spune Cockerell, citat de CNN. "Le-am văzut apoi pe componentele grupului Moranbong Band, o formaţie nord-coreeană care face furori printre tineri. Fetele le copiază coafurile, băieţii le urmăresc din alte motive. Din păcate însă, nu au rămas la barul hotelului, seara", adaugă el.

Preţurile nu au fost încă stabilite, dar Cokerell estimează că accesul va costa în jur de 30 de euro pe zi, la care se adaugă 12 euro dacă turiştii închiriază echipament de schi. Hotelul, care are 120 de camere, în două clădiri, o piscină, baruri, mese de biliard, cafenele, karaoke, saună şi saună uscată, este modern şi confortabil. Staţiunea are 11 pârtii de schi, dintre două pentru începători, ghizi care vorbesc limba engleză, dar nu schiază şi numeroşi instructori pentru turiştii nord-coreeni. 

Deşi staţiunea va atrage probabil şi turiştii străini, aceasta este destinată în principal localnicilor, spune Cockerell. "Am fost uimit de numărul mare de schiori nord-coreeni, mai ales că până acum două săptămâni, în ţară era o singură pârtie, într-un loc izolat şi greu accesibil", adaugă el.

Cei interesaţi să viziteze noua staţiune montană trebuie să facă parte dintr-un grup organizat, coordonat de o agenţie de turism aprobată de guvern. "Aşteptăm decizia autorităţilor de la Phenian şi, în caz că va fi favorabilă, vom putea pregăti oferte pentru vacanţe la Masik, destinate turiştilor străini", spune Simon Cockerell.

Mai multe fotografii din staţiune au fost publicate de către agenţia oficială de presă KCNA, pe 31 decembrie, cu ocazia inaugurării staţiunii situate pe dealul Masik din provincia Kangwon, la o altitudine de 768 de metri. Acestea au generat noi controverse, după ce în ele pot fi observate tunuri de zăpadă Areco, între alte bunuri occidentale care nu ar trebui să se afle acolo, din cauza unui embargo impus asupra bunurilor de lux. Elveţia a blocat în august o vânzare de instalaţii cu ajutorul cărora schiorii urcă pante, produse de către Bartholet Maschinenbau (BMF), în valoare de şapte milioane de franci (5,7 milioane de euro), refuzând ca firma să îşi dea concursul la "un proiect care serveşte prestigiului şi propagandei regimului".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici