Cum fac cartelurile mexicane miliarde de dolari din vânzarea drogurilor

Mexicul este zona de baştină a numeroaselor organizaţii care se ocupă cu traficul de droguri: de la renumitul cartel Sinaloa, la „La Familia”, „Knights Templar” şi „Juarez”, ţinutul sud-american adăposteşte zeci de grupări care se îmbogăţesc anual din acţiuni ilegale, informează zf.ro.

3999 afișări
Imaginea articolului Cum fac cartelurile mexicane miliarde de dolari din vânzarea drogurilor

Cum fac cartelurile mexicane miliarde de dolari din vânzarea drogurilor

Conform Ziarul Financiar, procesul este în general simplu: organizaţiile cumpără cocaină procesată din America de Sud şi o introduc în mod ilegal în Statele Unite pentru a o vinde la sume mult mai mari, scrie Business Insider.

Aşa cum recunoştea, însă, Hillary Clinton în urmă cu câţiva ani, „pofta insăţiabilă a americanilor pentru droguri ilegale” reprezintă cea mai clară explicaţie pentru succesul acestui business. Totodată, nici faptul că cel mai mare furnizor de narcotice din lume este vecin cu cel mai mare consumator de narcotice de la nivel global, nu poate fi ceva întâmplător, scriu într-un material The New York Times.

Cât de profitabilă este această afacere pentru o astfel de organizaţie?

Cartelul Sinaloa, cel mai mare şi cel mai cunoscut din Mexic, poate cumpăra un kilogram de cocaină din zonele deluroase ale Columbiei şi Peru cu doar 2000 de dolari. Odată ajuns pe piaţă, preţul aceluiaşi kilogram creşte spectaculos. În Mexic, o „cărămidă” de cocaină ajunge până la 10.000 de dolari. Doar trecând graniţa, aceeaşi cantitate ajunge să valoreze în Statele Unite aproximativ 30.000 de dolari.

Spart în general în grame şi vândut în oraşele mari, precum New York sau Los Angeles, 1000 de grame de cocaină sfârşesc prin a aduce în buzunarele traficanţilor circa 100.000 de dolari.

Calculele sunt, deci, simple. Traficanţii dau circa 2000 de dolari pe un kilogram şi câştigă 30.000. Folosind acelaşi raţionament, o investiţie de două milioane de dolari, va aduce înapoi aproximativ 30 de milioane. Potrivit Business Insider, un asemenea profit reprezintă visul oricărui om de afaceri, acesta fiind principalul motor al acestei industrii subterane: profitul spectaculos ca continua să alimenteze în permanenţă problema.

Războiul drogurilor din Mexic a omorât din 2006 şi până în prezent cu mult peste 50.000 de persoane. Aceste stastistici îşi pierd însă din importanţă pentru autorităţi atunci când un astfel de business, născut din traficul de droguri, ajunge să capete o asemenea amploare. Un studiu în detaliu al cartelului Sinaloa, bazat pe mii de pagini de înregistrări transcrise din timpul proceselor şi pe zeci de interviuri realizate cu traficanţi de droguri condamnaţi sau cu foşti oficiali mexicani, scoate la iveală o operaţiune la nivel global, activă în peste 12 state. Chiar şi aşa, pentru autorităţi rămâne extrem de dificil de ajuns la capii acestor mişcări, metodele folosite de traficanţi fiind complexe şi extrem de minuţioase. Sinaloa nu doar că a supravieţuit crizei economice, însă a avut parte, în acea perioadă, de cel mai bun business, scrie NYT.

În acelaşi mod, sute de traficanţi şi zeci de organizaţii câştigă anual miliarde de dolari, veniturile lor fiind în mod uluitor comparabile cu ale celor de la Facebook sau Netflix. Iar dacă sumele  obţinute până acum de pe urma traficului de cocaină par mari, cifrele încep să crească considerabil atunci când la calcule se mai adaugă şi vânzările de marijuana, heroină şi metamfetamină, unele dintre cele mai populare şi consumate droguri din lume.  

Citeşte continuarea pe zf.ro

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici