Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială. REACŢIA lui Dodon

Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat joi decretul preşedintelui Igor Dodon cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie, prin care Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială, relatează site-ul Radio Chişinău.

878 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială. REACŢIA lui Dodon

Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială

Dodon consideră "absolut necesară" atribuirea unor drepturi suplimentare preşedintelui ţării de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

În schimb, Curtea Constituţională a hotărât că întrebările la care urmau să răspundă cetăţenii depăşesc competenţele şefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv Igor Dodon a încălcat legea fundamentală.

Decretul semnat de Igor Dodon prevedea că referendumul urma să se desfăşoare la 24 septembrie, iar cetăţenii ar fi trebuit să răspundă la patru întrebări din domenii diferite.

"Curtea menţionează că mandatul popular în sine nu modifică competenţele constituţionale ale şefului statului şi nu presupune acordarea puterii discreţionare de dizolvare a Parlamentului. Curtea subliniază că cumularea cazurilor specifice existente de dizolvare cu altele noi, ar putea fi interpretată ca şi oferind preşedintelui dreptul de a utiliza instrumentul dizolvării Parlamentului drept unealtă de promovare a politicilor de partid, în contradicţie cu rolul său de putere neutră în cadrul actualului regim parlamentar", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţâru.

Întrebările din propunerea de referendum se mai refereau şi la abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a unui miliard de dolari delapidat din sistemul bancar moldovenesc, la diminuarea numărului de deputaţi şi la predarea în şcoli a disciplinei "Istoria Moldovei".

Curtea Constituţională a mai declarat ca fiind neconstituţional şi un articol din Codul Electoral care prevede că preşedintele poate iniţia referendumuri de toate tipurile, nu doar consultative, dar şi constituţionale. Acest articol contravine Constituţiei, care îl limitează pe preşedinte la iniţierea referendumurilor de tip consultativ, a precizat preşedintele Curţii, Tudor Panţâru.

Preşedintele Republicii Moldova critică decizia Curţii Constituţionale privind referendumul

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a criticat, joi, decizia Curţii Constituţionale de a invalida decretul cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie şi a ameninţat cu acţiuni de protest, relatează site-ul Radio Chişinău.

"Decizia Curţii Constituţionale este o sfidare în adresa cetăţenilor şi a libertăţii lor de a se expune pe subiecte de interes naţional. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetăţenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni şi de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. Prin decizia de azi, Curtea Constituţională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare şi supusă în mod vădit anumitor influenţe ideologice", a scris Dodon pe contul de Facebook.

Preşedintele moldovean insinuează că anularea referendumului ar fi fost făcută la sugestia guvernării, dar şi pentru că membrii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români.

"Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară şi partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova iniţiat de preşedinte. Şi au decis să blocheze acţiunile mele, trădîndu-şi din nou slăbiciunea şi teama. CC-ul a făcut uz de diverse acrobaţii juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar şi fiindcă membrii CC sunt cetăţeni români panicaţi de efectele sociale ale referendumului. Jurământul pentru obţinerea celei de-a doua cetăţenii se face simţit la fiecare decizie a membrilor Curţii", a mai spus Dodon.

Igor Dodon anunţă că nu va renunţa la iniţiativă şi ameninţă cu acţiuni de protest în luna septembrie.

"În ciuda deciziei antidemocratice şi sfidătoare a Curţii Constituţionale, menţionez că nu ne oprim în intenţia noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanţă naţonală. Vom veni cu alte iniţiative în acest sens. Convocăm mîine şedinţa Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privinţă. Nu exclud acţiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susţinerea iniţiativei preşedintelui", a precizat preşedintele Republicii Moldova.

Potrivit Codului Electoral, şeful statului nu poate fi membru al unei formaţiuni politice sau să reprezinte interesele acesteia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici