Curtea Penală Internaţională investighează atacurile cibernetice ruseşti din Ucraina ca posible crime de război

Procurorii de la Curtea Penală Internaţională investighează presupusele atacuri cibernetice ruseşti asupra infrastructurii civile ucrainene ca posibile crime de război, potrivit unor declaraţii date în exclusivitate de patru surse pentru Reuters.

Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului Curtea Penală Internaţională investighează atacurile cibernetice ruseşti din Ucraina ca posible crime de război

Curtea Penală Internaţională investighează atacuril cibernetice ruseşti din Ucraina ca posible crime de război

Acest lucru constituie prima confirmare a faptului că atacurile în spaţiul cibernetic sunt investigate de procurorii internaţionali, iar în cazul unor dovezi suficiente, acestea ar putea duce la mandate de arestare.

Potrivit agenţiei Reuters, ancheta se concentrează pe atacurile asupra infrastructurii care au pus în pericol vieţi prin întreruperea alimentării cu energie electrică şi apă, prin întreruperea conexiunilor cu echipele de intervenţie în caz de urgenţă sau prin scoaterea din funcţiune a serviciilor de date mobile care transmit avertismente de raid aerian, a declarat un oficial.

Alte două surse apropiate procuraturii Curţii Penale Internaţionale au confirmat că se investighează atacurile cibernetice din Ucraina şi au declarat pentru Reuters că aceste cercetări ar putea merge inclusiv până în 2015, anul ulterior anexării ilegale a Peninsulei Crimeea la Rusia.

Moscova a negat acuzaţiile referitoare la comiterea unor atacuri cibernetice, iar oficialii ruşi au calificat aceste acuzaţii drept încercări de a incita sentimente antiruseşti.

În acest an, Curtea Penală Internaţională a emis patru mandate de arestare împotriva unor suspecţi ruşi de rang înalt. Printre aceştia se numără preşedintele Vladimir Putin, suspectat de crimă de război pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat în luna martie că Rusia nu este parte la Statutul de la Roma şi că, prin urmare, Moscova nu recunoaşte mandatele emise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici