Cutremurele de marţi din Italia: Şaisprezece persoane au murit şi alte 350 au fost rănite

Şaisprezece persoane au murit şi alte 350 au fost rănite în urma seismului produs marţi în nord-estul Italiei, la nouă zile de la un alt cutremur soldat cu şase morţi în această regiune cu numeroase întreprinderi mici şi mijlocii agricole şi industriale.

949 afișări
Imaginea articolului Cutremurele de marţi din Italia: Şaisprezece persoane au murit şi alte 350 au fost rănite

Cutremurele de marţi din Italia: Şaisprezece persoane au murit şi alte 350 au fost rănite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit bilanţului oferit de protecţia civilă italiană, cu puţin timp înainte de ora 20.00 GMT (23.00 ora României), o singură persoană era declarată în continuare dispărută.

În jurul orei 19.00 GMT (22.00 ora României), o femeie a fost scoasă în viaţă de sub dărâmături la Cavezzo, au anunţat pompierii italieni.

Preşedintele Institutului naţional de geofizică şi vulcanologie (INGV), Stefano Gresta, s-a arătat preocupat de urmări: "Secvenţa (de cutremure) va fi lungă şi nu putem exclude producere altor seisme puternice".

Potrivit autorităţilor din regiunea Emilia-Romagna, 5.000 de persoane au fost evacuate după noile seisme de marţi, acestea adăugându-li-se celor 7.500 private de locuinţe sau prea angoasate pentru a rămâne în propriile case şi care s-au instalat în aproximativ 90 de adăposturi (şcoli, terenuri de sport, hoteluri) după cutremurul din 20 mai.

Noi locuinţe improvizate sunt amenajate la Crevalcore, două trenuri special echipate cu cuşete putând găzdui 450 de persoane.

Potrivit INGV, noul cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs la ora 07.00 GMT (10.00 ora României) la o adâncime de zece kilometri. La prânz, noi cutremure cu magnitudinea peste 5, tot de suprafaţă, au afectat aceeaşi zonă.

Dintre cei 16 morţi, trei - doi muncitori, un marocan şi un indian, şi un inginer italian - au murit după prăbuşirea uzinei în care lucrau, la San Felice sul Panaro.

Trei persoane au decedat la Mirandola, dintre care două în urma distrugerii uzinei BBG (mecanică biomedicală).

Alte trei persoane au murit la Concordia, precum şi preotul din Rovereto di Novi.

Patru persoane au decedat la Cavezzo, dintre care una sub dărâmăturile unei fabrici de mobilă.

Doi salariaţi ai unei firme de material medical au fost găsiţi morţi la Medolla.

"Resimt atât de multă durere, nu am cuvinte, nu mai am lacrimi. Când cunoşti oameni de zece ani ...", suspină Daniel, în vârstă de aproximativ 30 de ani, un muncitor de la uzina Meta din San Felice sul Panaro, alături de un hangar cu cărămizi rupt în două.

Potrivit unui coleg al muncitorului marocan decedat, acesta din urmă era înspăimântat de ideea de a reveni la muncă după pagubele produse uzinei de seismul din 20 mai. "Dar ne-au obligat să muncim în timp ce clădirea era fisurată", a mărturisit el.

La Medolla, printre dărâmăturile întreprinderii Haemotronic, echipele de salvare încearcă să recupereze corpurile a trei angajaţi.

"Am reperat doi" care sunt "morţi" dar "încă nu i-am recuperat", "este nevoie de timp", a declarat Marco Pellacani, coordonator sanitar al echipei de salvare.

Printre cele două sute de militari, pompieri, carabinieri sau poliţişti care participau la operaţiunile de salvare la Medolla, speranţa ca ultimul angajat să fie în viaţă este slabă.

Federaţia de fotbal a anulat meciul amical Italia-Luxemburg prevăzut să se desfăşoare în cursul serii la Parma, în cadrul pregătirilor pentru Euro 2012.

În această regiune prosperă graţie prezenţei a numeroase întreprinderi mici şi mijlocii, noul seism a provocat pagube în valoare de 15 milioane de euro în sectorul oţetului balsamic, produs apreciat de gastronomi. Cele mai scumpe sticle de oţet balsamic se vând cu 1.500 de euro litrul.

Cutremurele au avariat şi patrimoniul cultural local, în special bisericile, ca cea de la Brescello, cunoscută printre italieni ca biserica celebrului Don Camillo intrepretat de Fernandel.

Celebrul Palat Ducal din Mantova a suferit pagube, deplasându-se axa clopotului bazilicii palatului.

Seismul a fost resimţit în toată regiunea central-nordică a Italiei, de la Bolzano, în apropiere de frontiera cu Austria, până la Toscana, trecând prin Milano şi determinând autorităţile să evacuze şcolile şi clădirile publice sau să întrerupă circulaţia trenurilor, aşa cum s-a întâmplat în jurul oraşului Bologna.

Momente de panică s-au înregistrat la Veneţia, unde o statuie a căzut, lovind uşor o persoană, în apropiere de gară. Ca măsură preventivă, celebrul Teatru Fenice şi-a suspendat spectacolul Boema de Puccini, marţi seara.

Tot ca măsură de precauţie, mii de salariaţi ai uzinelor Ferrari, Ducati şi Lamborghini din zonă au fost trimişi acasă, în timp ce toate şcolile din zona sinistrată au fost închise pentru marţi şi miercuri.

"Garantez că statul va face tot ce trebuie în cel mai scurt timp pentru a asigura revenirea la o viaţă normală în această regiune importantă pentru Italia", a declarat şeful Guvernului Mario Monti.

Maestrul Riccardo Muti, cu vocea sugrumată de emoţie, a cerut un minut de reculegere înainte de a se juca "Attila" de Verdi la Opera din Roma.

Papa şi-a exprimat "marea sa durere" prin intermediul purtătorului său de cuvânt, părintele Federico Lombardi, care a confirmat prezenţa Suveranului Pontif la întâlnirea mondială a Familiei, care are loc de vineri până duminică la Milano (nord).

De aproximativ zece zile, Italia a înregistrat aproape 800 de cutremure sau replici ale cutremurului din 20 mai, al cărui epicentru a fost localizat în apropiere de Ferrara, dintre care 70 într-un perimetru circumscris de oraşele Modena şi Ferrara, zonă considerată totuşi puţin seismică.

În urma cutremurului din 20 mai, Guvernul a proclamat stare de catastrofă naturală pentru această regiune şi a alocat 50 de milioane de euro pentru primele operaţiuni de asistenţă din această zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici