Danemarca şi-a redeschis şcolile după pandemie.Ce măsuri de protecţie au luat la nivelul unităţilor de învăţământ

  • Danemarca a devenit, miercuri, prima ţară din vestul Europei care şi-a redeschis şcolile elementare după închiderea impusă de pandemia de Covid-19.
  • Decizia autorităţilor daneze a transformat sistemul de învăţământ din această ţară într-un laborator pentru a afla dacă şi cum funcţionează şcolile în perioada pandemiei.
  • Redeschiderea şcolilor nu a fost primită bine de toată lumea, mai mulţi părinţi sunt nemulţumiţi.
4155 afișări
Imaginea articolului Danemarca şi-a redeschis şcolile după pandemie.Ce măsuri de protecţie au luat la nivelul unităţilor de învăţământ

Danemarca şi-a redeschis şcolile după pandemie.Ce măsuri de protecţie au luat la nivelul unităţilor de învăţământ

„Este ceva cu totul nou. Am făcut exerciţii şi pregătiri pentru cum vom reacţiona în cazul unui atac terorist, da niciodată ceea ce s-a întâmplat acum”, a declarat pentru New York Times, o lume nouă”, Tanja Linnet, o profesoară de la o şcoală din Danemarca.

În ultimele zile, mai multe ţări europene au relaxat uşor restricţiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus, dar niciuna nu a mers atât de departe precum Danemarca şi nu a permis ca sute de copii să se adune din nou în mii de şcoli.

Decizia îndrăzneaţă a guvernului danez este acum privită cu atenţie de întreaga lume, iar cadrele din învăţământ sunt conştiente de acest lucru.

„Aceasta este dilema întregii lumi: când ar trebui redeschise şcolile”, a spus Finn Christensen, directorul adjunct al unei şcoli din sudul ţării.

Redeschiderea şcolilor s-a făcut totuşi în anumite condiţii speciale. Pentru a opri răspândirea infecţiei, părinţii nu aveau voie în interiorul şcolii, iar profesorii nu au voie să se mai adune în cancelarie.

Elevii au fiecare un birou propriu, aflat la o distanţă de 1,5 metri unul de altul şi în pauze au voie să se joace doar în grupuri mici. De asemenea, pe parcursul celor şase ore petrecute la ore, elevii se spală pe mâini cel puţin odată pe oră.

Din perspectivă economică, argumentul pentru redeschiderea şcolilor este simplu: acest lucru le permite părinţilor angajaţi să se concentreze mai mult pe munca lor, a spus Carl-Johan Dalsgaard, profesor de economie.

Dar raţionamentul economic este contestat de cel medical. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că redeschiderea şcolilor şi o încercare de relansare prematură a economiei ar putea duce la o reizbucnire a pandemiei.

Şi o parte a părinţilor sunt nemulţumiţi de deschiderea şcolilor. Unii dintre nemulţumiţi au creat grupuri pe Facebook în care protestează faţă de aceasta decizie, spunând că autorităţile sacrifică sănătatea copiilor pentru a salva economia daneză.

Abordarea danezilor contrastează cu cea a Spaniei, unde majoritatea copiilor nu au mai fost la şcoală de cinci săptămâni, iar copiilor li se interzice chiar şi să iasă la o scurtă plimbare pe stradă sau să facă mişcare în apropierea caselor lor.

Numărul de cazuri active în Danemarca a scăzut în ultimele zile. Până acum, ţara a înregistrat peste 6.870 de cazuri şi 321 de decese, având o rată de deces mult mai mică decât multe ţări din Europa.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici